Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Budapest felszabadulására emlékezett a fővárosi MSZP

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A történelem alakításáról, a történelemhamisításról beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke és Karsai László történész a Budapest felszabadulásának hetvenedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Vérmezőn.

A Budai Önkéntes Ezred katonáinak emlékművénél Kunhalmi Ágnes azt mondta, sokan hiszik azt, hogy a történelem kizárólag egyféle és az aktuális vezér diktátuma lehet, és a hatalommal megbízott politikusok nem egyszer igyekeznek is élni ilyen vélt felhatalmazással.

Az ellenzéki politikus szerint a történelem "soha nem lesz kész", nem lesz egy befejezett verzió, és azt nem egy autoritás, hanem a párbeszéd és a tudás alakítja.

Kunhalmi Ágnes elmondta, a Budai Önkéntes Ezred 2500 katonája a fasizmussal nézett szembe a szovjet hadsereggel együtt, a szövetségesek oldalán, bizonyára sokan közülük korábban a németek oldalán is harcoltak. Magyarok adták életüket egy olyan harcban, amitől nem várhattak semmi jobbat, mint a harcok befejezését - hangoztatta, majd hozzátette: ezen a napon a hetven évvel ezelőtt harcoló és meghalt magyarokra emlékeznek, bármely oldalon is harcoltak.

Karsai László történész arról beszélt, hogy már 1990-ben elkezdődött a második világháborúban elesett magyar katonák antikommunista hősi halottként való ünneplése, mintha nem is a "népirtó, rasszista, tömeggyilkos náci diktatúra" oldalán harcoltak volna a végsőkig. A történész azt mondta, hazudnak azok, akik azt mondják, hogy Magyarország "egy antikommunista, keresztes hadjáratban vett részt" 1941-től 1945-ig.

Mint mondta, a nácik az egész zsidó-keresztény kultúra ellenségei voltak, Adolf Hitlerrel pedig nem lehetett alkudozni, és vele szemben - "ma úgyis mondhatnánk illiberális" - Sztálinnal is hajlandók voltak összefogni a polgári liberális demokráciák vezetői, élükön Winston Churchillel.

A történész szerint ma nehéz lehet a jobboldaliaknak és szélsőjobboldaliaknak: "a kleptokrata és autoriter" Putyin előtt hajbókolni, aki büszke sztálinsta hazája nagy honvédő háborújára, és ugyanakkor a nácikkal együttharcoló városvédőket ünnepelni.

Történelemhamisító az, aki egyszerre akarja gyászolni a gettóban, a Duna-parton legyilkolt, elpusztult zsidókat, és a harcok során meggyilkolt, meghalt civileket, köztük a bombázások során meghalt nyilas házmestereket, vagy azokat, akik embereket próbáltak meg elrejteni - fogalmazott.

Karsai László azt mondta, Budai Önkéntes Ezred katonái egy jó és igaz ügyért, egy tömeggyilkos diktatúra magyar cinkosai ellen harcoltak, halottaik igazi hősi halottak, segítettek a Vörös Hadseregnek megszabadítani a fővárost, Magyarországot. Igazi polgári demokráciát azonban a szocializmust építő Vörös Hadsereg nem hozhatott, hiszen maga is egy antidemokratikus, önkényuralmi rendszer része volt - mutatott rá.

Karsai László megemlékezését Nemeskürty István gondolataival kezdte és zárta is: "elegem van a történelemhamisításból, a múltunk elrablásából. Vessünk véget ennek!"

A megemlékezés végén mások mellett koszorút helyezett el az emlékműnél Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke és Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője.

1945. február 13-án fejeződött be Budapest ostroma, amikor szovjet csapatok elfoglalták Budát.