Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Megvan az új budapesti központi kórház helyszíne?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Inforádió úgy tudja: az új budapesti kórház megépítésére több elképzelés is szerepel a minisztériumi előterjesztésben, de valószínűleg az OPNI adhat majd helyet az új intézménynek. Az egészségügyi államtitkárságnak március 31-ig kell kidolgoznia a részleteket. Információnk szerint a beruházás 30-40 milliárd forintba kerülne.

Az elmúlt időszakban több megoldás is felmerült, hogy hol épülhetne meg az új budapesti kórház, amely egy megyei úgynevezett multidiszciplináris intézményhez hasonlítana. Korábban felmerült, hogy egy budai üres telken kezdenék meg a beruházást, de szóba került a Nagyvárad téri helyszín is, ahol a dél-pesti régiók kórházait vonnák össze, és egy Észak-Pesti helyszín a Megyeri híd közelében.

A Magyar Kórházszövetség elnöke korábban arról beszélt, hogy az új kórházat jó szakmai környezetbe kell telepíteni, oda, ahol már most megvannak azok a háttérszolgáltatások, szakmai műhelyek, amelyek szükségesek egy ilyen akut centrumhoz. Másfelől pedig nagyon fontos szerinte, hogy a centrum a környező területekről, megyékből is könnyen megközelíthető legyen.

Az InfoRádió úgy tudja: az Emberi Erőforrások Minisztériumának előterjesztése szerint Lipótmezőn is létrejöhetne az új budapesti kórház. A 40 hektáros területen álló épületet teljes egészében felújítanák is kibővítenék, egyúttal feltámasztanák az egykori pszichiátriai és neurológiai ellátást is.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet 2007-ben záratta be a Gyurcsány-kormány. A műemléki épületet azóta nem sikerült eladni; értékét néhány éve nyolcmilliárd forintra becsülték.

Az InfoRádió úgy értesült: az új kórház legalább 1000-1500 ágyas intézményként működne, hogy egy nagyszabású sportesemény sikeres magyarországi pályázata esetén hatalmas tömegek rövid időn belüli ellátását biztosítani tudja. Információink szerint a beruházás 30-40 milliárd forintba kerülhet. Úgy tudjuk, a minisztérium számára ez a leginkább támogatható megoldás.

Az új budapesti kórház azonban máshol is megvalósulhat, a minisztérium által kevésbé favorizált ötletek között van például a Kelenföldi Pályaudvarhoz közeli üres telkek egyike, vagy a Kútvölgyi tömb és annak bővítése egy új épülettel a Semmelweis Egyetemmel közös beruházásként, de szóba került a Sportkórház felújítása is, bár úgy tudjuk a kis ágyszám, és a szintén kis méretű diagnosztika és labor miatt ezen beruházás megindításának kevés az esélye.

Az egészségügyi államtitkárságnak március 31-ig kell elkészítenie a részletes előterjesztést helyszínekkel, költségszámításokkal. A kormány várhatóan még tavasszal döntést hoz.