Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Sándor Ildikó: a népmese kiváló bevezetés az irodalomba

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fontos, hogy a pedagógusok maguk meséljenek a gyerekeknek, a mesemondást meg lehet tanulni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató. A Hagyományok Háza munkatársa úgy vélte: nagyon jó, hogy az iskolákban kötelező tananyag a népmese, ez kiváló bevezetés a gyerekek számára az irodalomba.

Sándor Ildikó néprajzkutató elmondta: az óvodások minden nap hallgatnak mesét, az iskolások az első két évben szintén sokat foglalkoznak ezzel. Az első osztályosok meseszövegek lapján tanulnak meg olvasni, mert a mese vonzó, érdekes a gyermekek számára.

"Kötelező tananyag a népmese, és ez nagyon jó, hogy így van. Ez az irodalmi, anyanyelvi nevelés egyik bázisszövege, kiváló bevezetés a gyerekek számára az irodalomba" - hangsúlyozta a néprajzkutató.

Sándor Ildikó arról is beszélt, hogy szeretnék, ha a pedagógusok maguk mesélnének a gyerekeknek, a szóbeli mesemondás ugyanis tanulható, gyakorolható.

"Nagyon fontos, hogy az olvasott és írott mese mellett jelenlen meg sokkal erőteljesebben az óvodában és az iskolában is a mondott mese. Elsősorban a pedagógus legyen az, aki élőszóval képes mesélni a gyermekeknek" - ajánlotta.

"A mesemondás tanulható, gyakorolható, ugyanúgy, mint egy hangszeren meg lehet tanulni játszani" - tette hozzá a néprajzkutató.

Sándor Ildikó arról is beszélt, hogy a magyar néphagyományban női és férfi mesemondók is vannak, de több férfit tartanak számon.