Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Befejeződött az ásatás a Nagyboldogasszony Főplébánián

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Befejeződött a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia régészeti feltárása, a következő hónapokban felújítják az altemplomot, majd a felső templomot rekonstruálják.

Tarlós István főpolgármester a felújításról tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: már a 11. században is templom állt a mostani Nagyboldogasszony Főplébánia helyén, a jelenleg látható templom pedig a 16. században épült.

Az altemplomot úgy újítják fel, hogy abban az Árpád-korig visszamenően bemutatják a különböző építészeti rétegeket. Ezt követi majd a felső templom rekonstrukciója. Itt fogják egy járható üveglap alatt elhelyezni az ásatások során előkerült római kori emlékeket - ismertette a főpolgármester.

A Március 15. téren álló templom a főváros tulajdona, a mostani felújítást pedig a főváros és minisztériumi támogatásból a plébánia közösen finanszírozza.

Osztie Zoltán plébános kiemelte: sok-sok évtizedes mulasztást pótol a főváros és a kormány a jelenlegi felújítással.

A plébános a régészeti feltárásról elmondta: a világörökség részét képező templom a feltárás eredményeképpen 14 építéstörténeti korszakot tud dokumentáltan bemutatni.

A most előkerült legjelentősebb leletegyüttes a római kori, amely alapján kiderült, hogy egészen a hétszázas évek közepéig volt ezen a területen római helyőrségi tábor. Korábban ugyanis a történészek úgy vélték, hogy a négyszázas években megszűnt.

A plébánia számára a legfontosabb a román kori bazilika fölfedezése és föltárása, amelynek alapfalai egy az egyben kerültek elő. Az 1100-as évek fordulóján épült, háromhajós, nagy bazilika jelentősége és értéke a lébényi Szent Jakab-templomhoz, a jáki templomhoz, illetve a budavári Mátyás-templomhoz mérhető - mondta Osztie Zoltán.

A most kezdődő felújításról a templom plébánosa elmondta: az altemplomi részben háromféle teret alakítanak ki. Egy imádságos teret, kiállítótereket, valamint közösségi tereket, hiszen a belvárosi főplébániának nincs plébániaháza, azt ugyanis az Erzsébet híd építésénél elbontották.

A felújítás 130 millió forint fővárosi és 180 millió forint kormányzati támogatással valósul meg, ismertette a plébános, aki reményét fejezte ki, hogy 2016 húsvétjára végeznek a munkálatokkal.

Osztie Zoltán az MTI-nek elmondta: az ásatásokat a főváros megbízásából a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) végezte. Hozzátette: a múzeum és a plébánia tervezi, hogy a jelenleg a BTM Vármúzeumában és a Mátyás-templomban látható, a Mátyás-templom történetét bemutató kiállítás mintájára a Nagyboldogasszony Főplébánia építésének és átépítéseinek történetéről is szerveznek egy kiállítást.