Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A hőségben könnyen romlanak az ételek és a gyógyszerek is másképp viselkednek

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kánikulában gyorsan romlanak az élelmiszerek, ezért nem árt körültekintőnek lenni a bevásárláskor és tároláskor. Ügyelni kell a gyógyszerek tárolására is. Az InfoRádió által megkérdezett orvos elsősorban az inzulin-készítmények és más injekciók sérülékenységére hívta fel a figyelmet.

A nyári meleg kedvez a romlást, és megbetegedéséket okozó baktériumok elszaporodásának, így ilyenkor különösen ügyelni kell az élelmiszerek szállítására, tárolására - hangsúlyozta Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal osztályvezetője.

"Nemcsak a háztartásokban kell a hűtőláncra odafigyelni, hanem például vásárlást követően is, érdemes hűtőtáskát használni a gyorsan romlandó ételek hazaszállítására."

Zoltai Anna hozzátette: a meleg ételek esetében különösen fontos, hogy a főzés végeztével - például vízfürdővel gyorsan hűtsük le, és utána lefedve tegyük hűtőszekrénybe. Érdemes fogyasztás előtt ezeket nemcsak felmelegíteni, hanem újraforralni, vagy újra sütni.

Az osztályvezető megjegyezte: érdemes ilyenkor különösen odafigyelni a strandon, utcai bódéban vagy fesztiválon fogyasztott ételekre, és megválogatni, hogy milyen helyen és mit vásárolunk.

"Én semmiképpen nem fogyasztanék ilyen helyeken majonézes salátákat, tejszínes, gombás ételeket, egyszerű, jól átsüthető ételeket tanácsos ilyen helyeken enni, amin látszik, hogy frissen készült."

Zoltai Anna hangsúlyozta: nyáron gyakoriak a hányással, hasmenéssel járó megbetegedések, ezért nemcsak a gyakori kézmosás a fontos, hanem a zöldségek és gyümölcsök alapos megmosása is.

A rendkívüli hőségben be kell tartani néhány alapvető szabályt a gyógyszertárolással kapcsolatban, különben csökkenhet a készítmények hatóanyag-tartalma, illetve mérgezés léphet fel - hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese.

Kőszeginé dr. Szalai Hilda hozzátette: a magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt pedig csökkenhet a készítmény hatása, illetve megváltozhatnak a tulajdonságai. Ablakban, autóban tilos gyógyszert tartani.

"A túlzott hőtől, a napfénytől mindenképpen védeni kell a gyógyszereket, még azokat is, amelyekre az van írva, hogy különleges tárolást nem igényelnek."

A főigazgató-helyettes hozzátette: egyes készítmények mellékhatása lehet, hogy fényérzékenységet okoznak, ezekre ügyelni kell, a betegtájékoztatón ezt mindig feltüntetik.

Kovács Gábor orvos arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban az injekciókkal kell vigyázni; mivel ezek a készítmények sérülékeny vegyületeket - fehérje- vagy aminosav-természetű anyagokat - tartalmaznak, ezeket érdemes hűtőtasakban tartani.

"Nagyon jellemző példa, ha valaki az inzulint bennhagyja a magas hőmérsékletű autóban, akkor a gyógyszer elveszítheti a hatását."

Ha bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszeren - például megváltozik a színe, állaga -, nem szabad felhasználni még akkor sem, ha még nem járt le a szavatossági ideje. Ezek a változások a legtöbbször minőségi változást jeleznek, amely pedig hatáscsökkenéssel vagy nem kívánt hatás megjelenésével járhat - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Hanganyag: Seres Gerda