Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Áttörték a magyar határzárat a migránsok

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megnyílt a határzár a röszkei határátkelőhelyen - jelentette az InfoRádió tudósítója, Herczeg Zsolt. A rendőrök sorfalat képeztek, a migránsok pedig felmásztak a kerítésre. A migránsok egy afgán férfi vezetésével eltakarították a köveket, leverték a kerítésről lakatokat és láncokat, és néhány százan beözönlöttek Magyarországra. Közben a szerb hatóságok arra próbálják rávenni a menekülteket, hogy üljenek autóbuszokra.

A magyar rendőrség nem avatkozott közbe, mire a migránsok egy afgán férfi vezetésével eltakarították a köveket, leverték a kerítésről lakatokat és láncokat, és néhány százan beözönlöttek Magyarországra.

A kerítés már nem, csak a készenléti rendőrség védi a határt.

A migránsok tapsolva ünneplik, hogy félsikert értek el. Értesülések szerint a szerb kormány néhány tagja ideérkezik a határra, hogy tárgyaljon velük és a magyar illetékesekkel.

Az áttörés óta ismét könnygáz borítja a határátkelőhelyet, háborús helyzet alakult ki.

Egy szír férfi szerint ezt az akciót iraki és afgán fiatalok csoportja kezdeményezte, akik otthon hozzászoktak a háborús helyzethez, és mindenáron Magyarországon keresztül szeretnének eljutni Németországba, mivel a horvát és szlovén határon való átjutást veszélyesnek tartják, egyrészt az ellenőrzés, másrészt a taposóaknák miatt.

Később mintegy 30 szerb rendőr futott be a migránsok éljenzése közepette és felsorakoztak a határon. nem engedtek be több migránsot arra a területre, ahová a bevándorlók beözönlöttek. Akik azonban már bejutottak, azok továbbra is farkasszemet néznek a rendőrökkel. Közben a szabadkai és magyarkanizsai mentősök látják el a sérülteket akik között gyerekek is vannak.

Továbbra is ostrom alatt áll a röszkei határátkelőhely. A szerb hatóságoknak sikerült kiürítenie az 50 méteres zónát, ahová betörtek a migránsok és ahonnan kiszorították őket a magyar rendőrök. A szerb rendőrök rávették az együttműködést tanúsító migránsokat arra, hogy vonuljanak hátrébb, miközben a szerb rendőr sorfal mögött továbbra is a magyar rendőrök sorakoztak fel.

A levegőben egy magyar hatósági drón is körözni kezdett, amely videókat és fényképeket készít, míg a szabadkai és magyarkanizsai mentők ellátják a sérülteket. A szerb rendőrség egyik angolul beszélő képviselője arra kérte a migránsokat, hogy üljenek fel autóbuszokra, hogy elvihessék őket a magyarkanizsai menekülttáborba. Néhányan el is indultak, ők jó iránynak tartják azt is, hogy Szlovénián keresztül jussanak el Horvátországba.

A magyar rendőrök a szerb rendőrök megjelenése óta nem intézkedtek, nem kellett sem a vízágyút, sem a könnygázfelhőt alkalmazni, és a migránsok is eloltották a tüzeket. Korábban sajnos még egy csecsemőt is eltalált az egyik könnygázpatron, amikor szülei a határzár nyílásakor a magasba emelték, mert azt hitték, végre átengedik őket a határon. A sérült csecsemőt a szabadkai mentősök ellátták.

Újságírói értesülések szerint, amikor a magyar rendőrség beengedte a migránsokat, földre kényszerítette azt az afgán fiatalembert, aki az akció szervezője volt, és akit azóta vélhetően a rendőrök őrizetbe vettek.

A migránsok később 10-15 fős csoportokba rendeződtek, és a szerb hatóságokkal és az időközben helyszínre érkezett ENSZ-alkalmazottakkal gyülekeznek. Elsősorban a szírek, akik eddig sem vettek részt az akcióban, felszállnak a buszokra, ha ígéretet kapnak arra, hogy a magyarkanizsai menekülttáborban nem kell ujjlenyomatot adniuk és regisztrálniuk.

Sokan készülnek Németországba és Svédországba is Horvátországon keresztül, de többen elmondták, hogy elfogyott a pénzük és más megoldást kell keresniük ahhoz, hogy tovább juthassanak abba az országba, ahová menni szeretnének. Közben a szabadkai magyar ajkú mentőszolgálat tagjai rengeteg fejsérülést láttak el. Ruhaadományokat és élelmiszereket is kapnak a migránsok, akik a szervezetlenség miatt összeverekedtek és egymás kezéből tépték ki az adományokat.

Kora estére a helyzet megoldódni látszott, miután a magyar rendőrség egyetlen akcióval, kemény fellépéssel sikeresen visszaverte a migránsok rohamát, akiknek zöme elindult Magyarkanizsa, utána pedig Szlovénia és Horvátország felé.

Hanganyag: Herczeg Zsolt