Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szijjártó: Nem hasonlítható össze az '56-osok helyzete a mostani népvándorlással

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem hasonlítható össze a Magyarországot 1956 után elhagyó emberek helyzete a mostani népvándorlással - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Jan Eliasson ENSZ főtitkár-helyettessel csütörtökön folytatott tárgyalásán.

"Nem szabad megengednünk, hogy az '50-es években Magyarországról a kommunista diktatúra miatt elmenekült emberek helyzetét a mostani népvándorláshoz hasonlítsák" - nyilatkozott a találkozót követően az MTI-nek a tárcavezető.

"A helyzet ugyanis az, hogy 1956 után a hazájukat elhagyó magyar emberek békések voltak, együttműködtek a külföldi országok hatóságaival, tisztelték más országok törvényeit és nem támadták meg más országok hivatalos szerveit. Most azt látjuk, hogy a mostani bevándorlási hullám jelentős agresszióval is párosul, a bevándorlók jelentős része nem tiszteli más országok törvényeit, nem tiszteli az európai jogszabályokat" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a két szituáció nem összevethető és vissza kell utasítani, ha ennek valaki az ellenkezőjét állítja.

A miniszter szerint a felek egyetértettek abban, hogy a bevándorlási hullám kérdése globális kihívás, ezért globális választ kell adni és annak megoldását nem lehet egyedül Európára hagyni. Ráadásul a világban zajló folyamatok - a vízhez való egyre nehezebb hozzáférés, a klímaváltozás és az elhúzódó háborús konfliktusok - abba az irányba mutatnak, hogy az emberek népvándorlása hosszú távú probléma marad - hangsúlyozta Szijjártó Péter.