Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Országszerte megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom 59. évfordulóján - a nap hírei

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormányfő szerint a multikulturalizmus megkérdőjelezheti az európai élet pilléreinek számító értékeket. Már a jövő héten elkezdődhet az elutasított menedékkérők kitoloncolása Németországból.

Országszerte megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulóján. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar társadalom adós maradt az igazságszolgáltatással az 1956-ban, majd az azt követő években, a megtorlások idején elkövetett bűnök ügyében. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Fidesz október 23-i megemlékezésén, a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete előtt úgy fogalmazott: a magyarok válasza ma is az, ami 1956-ban volt: az ország megvédi magát, a határait és a szabadságát. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Pest megyei Szobon a nemzeti szuverenitás és a személyes szabadság visszaszerzését nevezte 1956 üzenetének.

Az MSZP szerint a kormány nem tud méltóképpen ünnepelni, és nem tud mit kezdeni 1956 örökségével. Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt budapesti elnöke közleményében úgy fogalmazott: az ország mai vezetői kiszolgáltatják Magyarországot. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Corvin közben egész Európa második világháború utáni legdicsőbb tettének nevezte 1956-ot. Szél Bernadett, az LMP társelnöke a budapesti megemlékezésen arról beszélt: október 23-a a reményről, az elfojthatatlan szabadságvágyról szól. A Nemzeti Múzeumnál civilek demonstráltak az Orbán-kormány ellen.

Köszönetet mondott Münchenben a köztársasági elnök a bajor miniszterelnöknek az '56-os magyarok támogatásáért. Áder János és Horst Seehofer négyszemközti megbeszélése után a Köztársasági Elnöki Hivatal azt közölte: a magyar államfő felidézte a Bajorországban megalakult Magyar-Máltai Szeretszolgálatnak a rendszerváltás idején nyújtott támogatását is, a bajor kormányfő pedig kiemelte, hogy a németek soha nem felejtik el a két Németország egyesüléséhez nyújtott magyar segítséget. A megbeszélésen szó volt a migráció problémájáról is.

A kormányfő szerint a multikulturalizmus párhuzamos társadalmakat hoz létre Európában, ez pedig megkérdőjelezheti az európai élet pilléreinek számító értékeket. Orbán Viktor az egyik spanyol televíziónak adott interjút madridi látogatásakor. Hangsúlyozta: ha az unióba érkezők megtartják saját, különböző értékeken alapuló közösségeiket, akkor az együttélés miatt előbb-utóbb az európaiaknak is el kell fogadniuk azokat. Mint mondta: így az egyetlen út nem engedni belépni őket, és nem hagyni, hogy párhuzamos társadalmakat hozzanak létre. Hozzátette: a migrációs krízis jó alkalom arra, hogy az unió világossá tegye, az európai élet keresztény értékeken alapul.

Elsődleges célnak nevezte az oktatás fejlesztésére fordított befektetések arányának növelését az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos. Navracsics Tibor egy spanyol lapinterjúban ezt azzal indokolta: Európa kezd veszíteni versenyelőnyéből. A politikus példaként említette Kínát, Brazíliát, Dél-Afrikát és Új-Zélandot, ahol ez az arány 6 százalék, míg az Európai Unióban kevesebb, 5,3 százalék.

November elsején lépnek szolgálatba a cseh rendőrök Magyarországon - jelentette be a cseh országos rendőrkapitányság szóvivője Prágában. Ötvenen jönnek és egy hónapig lesznek szolgálatban a magyar-szerb határon. A cseh rendőrök a magyar rendőrökkel és katonákkal közösen járőröznek majd.

Több ezer migráns gyalogolt rendőrségi kíséret nélkül Ausztria belseje felé a szlovén határról - közölte a távirati iroda tudósítója Az osztrák hatóságok korábban feladták a spielfeldi határátkelő őrzését.A stájerországi rendőrség szóvivője azt mondta, hogy a leibnitzi pályaudvarról két különvonattal Grazba viszik őket, onnan pedig ausztriai menekültközpontokba.

Már a jövő héten elkezdődhet az elutasított menedékkérők kitoloncolása Németországból. A kormány megerősítette: a tervezettnél korábban, már a hét végén életbe léphet a menekültügyi eljárás gyorsításáról szóló törvény. Thomas de Maziere belügyminiszter azt is hangsúlyozta: a kitoloncolásoknak emberségesnek és tisztességesnek kell lenniük.

Együttműködik a migránsválság kezelésében Horvátország és Szerbia. Erről a két ország belügyminisztere írt alá megállapodást. Az egyezség szerint ha elkészül a bródi téliesített tranzitközpont, a migránsok és a menekültek többé nem Bapska körzetében lépik majd át a szerb-horvát határt, hanem Sidről a horvát vonatok egyenesen Bródba szállítják őket.

Nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét Horvátországgal közös határán Szlovénia, ha a horvát hatóságok továbbra is ellenőrzés nélkül szállítják a migránsokat a szlovén zöldhatárra. Erről Miro Cerar miniszterelnök beszélt. A kormányfő Horvátországot azzal vádolta meg, hogy nem kezeli európai módon a migrációs válságot. Zoran Milanovic horvát kormányfő visszautasította a szlovén bírálatokat.

Franciaországban 43 ember halt meg egy autóbusz-balesetben. Bordeaux közelében a jármű teherautóval ütközött és kigyulladt. A buszon főként nyugdíjasok utaztak egy dél-franciaországi kirándulásra. A kamion sofőrje is meghalt. Franciaországban 1982 óta nem volt ilyen súlyos baleset. Francois Hollande államfő és vezető politikusok is kifejezték együttérzésüket. Részvétét nyilvánította Áder János államfő is.