Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Katonák sírjai felett sétáltunk eddig a Széll Kálmán téren

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Széll Kálmán tér felújítása a végéhez közeledik, a földmunkák gyakorlatilag véget értek. Az építkezés során a Magyar Honvédség több német és magyar katona maradványait szállította el a helyszínről. A bakancs, az övcsat, a gombok utalnak arra, hogy milyen nemzetiségű lehetett a katona - mondta el az InfoRádiónak a Honvédelmi Minisztérium Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Osztály vezetője.

Budapest ostromának végén a mai Széll Kálmán tér irányába törtek ki a német-magyar csapatok a budai Várból 1945 februárjában - közölte Maruzs Roland alezredes.

Hatalmas veszteségeket szenvedtek, hiszen a szovjet hadvezetésnek már volt ismerete arról, hogy a kitörés melyik nap fog bekövetkezni, így fel tudtak készülni ennek az elhárítására, és csak pár százan tudtak megmenekülni a német és magyar kitörő katonák közül. Jórészt a Széll Kálmán téren keresztül törtek ki a budai hegyek irányában, így rengeteg halott katona maradt hátra ezeken a területeken - részletezte az osztályvezető.

Hozzátette: az ostrom után, illetve a harcok elvonultával sok esetben a polgári lakossággal temettették el az ott maradt holttesteket - sok esetben ad hoc módon bombatölcsérekbe, illetve megmaradt harcárkokba.

A Széll Kálmán téri felújítás kapcsán hat bejelentés érkezett hozzánk, amiből négy alkalommal találtunk maradványokat. Első alkalommal idén februárban szálltunk ki, amikor négy azonosíthatatlan nemzetiségű katonának a maradványai kerültek elő. Majd áprilisban újabb bejelentést kaptunk, ekkor egy magyar katonának a maradványait tudtuk exhumálni. A budaörsi német-magyar katonai temetőbe szállítottuk, és ott temettük el - közölte.

Júniusban szálltunk ki újra, amikor tizenegy német katonát exhumáltunk. Közülük négyet sikerült azonosítani: négy azonossági jegy került elő, amelyeket átadtunk a német szervezetnek. Õk is a német-magyar katonatemetőben lesznek eltemetve. Júniusban volt még egy kiszállásunk, amikor egy német és egy magyar katona maradványait találtuk meg - folytatta Maruzs Roland.

Volt még két alkalom, amikor kiszálltunk, de akkor nem sikerült teljes bizonyossággal beazonosítani azt, hogy katonákról van szó, de valószínűleg igen. A sírban lévő felszerelési tárgyak, illetve az egyenruha maradványok maradnak meg ennyi idő után, hogy egyértelműen kiderült, hogy katona volt. A bakancs, az övcsat, a gombok utalnak arra, hogy milyen nemzetiségű lehetett a katona - ismertette.

Az építkezésen tűzszerészek is többször jártak, ilyenkor ugyanis nagyon sokszor lőszermaradvány és robbanótest is előkerül. Többször volt példa arra is, hogy kézigránát és gyalogsági lőszer került elő - mondta a Honvédelmi Minisztérium Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Osztály vezetője.

Egy alkalommal pedig egy középkori temetkezési helyre bukkantunk, itt a Budapesti Történeti Múzeum vette át a területet - tette hozzá Maruzs Roland.

Hanganyag: Domanits András