Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Folytatódnak a bértárgyalások a MÁV-nál - a nap hírei

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több megyére adott ki riasztást az ónos eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Újabb foglalkoztatást segítő programokat indít az év első felében a kormány.

Több megyére adott ki riasztást az ónos eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Zala és Tolna megyében másodfokú, Vas, Veszprém, Békés, Csongrád megyében pedig elsőfokú a figyelmeztető előrejelzés. Baranya megyében kamionstop is életbe lépett a csúszós utak miatt. A katasztrófavédelem azt kéri, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak az autósok.

Újabb foglalkoztatást segítő programokat indít az év első felében a kormány - közölte a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. Cseresnyés Péter kiemelte: elsőként a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába című program indul el. A február 1-én kezdődő támogatás tervezett keretösszege 3 milliárd forint, ebből 20-25 ezer ember léphet át a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra. Az államtitkár az M1-nek adott interjúban hozzátette: leginkább a kereskedelmi szférában találhatnak állást a közfoglalkoztatottak.

Február közepétől lehet pályázni az élelmiszeripari támogatásokra - jelentette be az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Kis Miklós Zsolt megjegyezte: a tavaly év végén meghirdetett 151 milliárd forintos kiírásra a mezőgazdasági termelők mellett mikro- és a kisvállalkozások is jelentkezhetnek. Egyéni pályázattal 500 millió forint nyerhető el, konzorciumok akár másfél milliárd forintos támogatáshoz is juthatnak.

Jövő keddre ötpárti egyeztetést hívott össze a honvédelmi miniszter. Simicskó István a megváltozott biztonságpolitikai kihívásokat kívánja megvitatni a pártok képviselőivel. A tárcavezető az önkéntes tartalékos rendszer továbbépítéséről és a különleges jogrendi szabályozásról is egyeztetne.

Folytatódnak a bértárgyalások a MÁV-nál. A szakszervezeti tájékoztatás szerint még mindig nincs értékelhető munkáltatói ajánlat a vasutas munkavállalók bérfejlesztésére, a munkáltató nem közölte javaslatát. A munkavállalói oldal 5 százalék alanyi jogú alapbérfejlesztést és 2,7 százalék differenciált bérfejlesztést, valamint középtávú megállapodást követel. A MÁV annyit közölt: folytatódnak a tárgyalások.

Mintegy 6 milliárd forintos fejlesztési támogatást nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A munkálatok elvégzése után éves szinten több mint 195 millió forintos energia-megtakarítást érhet el az egyetem. Szintén megújul a Nagytétényi úti kollégium is, részben a Környezet és Energia Operatív Programban, részben pedig 900 millió forint saját forrás felhasználásából.

Polgári peres eljárás indul az Egyesült Államokban a Volkswagen ellen. A keresetet Detroitban nyújtották be az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség nevében eljáró igazságügyi minisztériummal egyetértésben. A konszern egyes modelljeit olyan szoftverrel szerelték fel, amelynek segítségével a valóságosnál jóval kedvezőbb károsanyag-kibocsátási adatokat produkáltak a motorok. Német politikusok aggódnak a per hatásai, elsősorban munkahelyek elvesztése és a német autógyártók piacvesztése miatt.

Hazarendelte nagykövetét Teheránból Kuvait válaszul arra, hogy Iránban támadás érte Szaúd-Arábia külképviseleteit. Korábban Szaúd-Arábia, majd később a vele szövetséges Bahrein és Szudán is megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal, miután hétvégén Teheránban tiltakozók megtámadták és feldúlták a szaúdi nagykövetséget. Iránban az váltott ki felháborodást, hogy szombaton Szaúd-Arábiában 46 szélsőségessel és terroristával együtt a síita kisebbség jogaiért szót emelő főpapot is kivégeztek.

A fegyverviselés szigorítását sürgeti az amerikai elnök. Barack Obama szerint nem Egyesült Államok az egyetlen olyan fejlett ország a világon, ahol fegyveres erőszak van, de az egyetlen, ahol ilyen gyakran követnek el fegyveres erőszakot. Az elnöki rendelet alaposabb és szélesebb körű ellenőrzést rendel el a potenciális fegyvervásárlók körében és mindenki számára engedélykötelessé teszi a fegyverek forgalmazását.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.