Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Először nyert Golden Globe-díjat magyar alkotás - a nap hírei

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A sorkatonai szolgálat visszaállítását nem, de a tartalékos állományt és a hivatásos haderőt fontosnak tartja a kormány - mondta Bakondi György. Szijjártó Péter szerint az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy Közép-Európában a sajtó sokkal szabadabb, mint Európa nyugati felében. Először nyert magyar alkotás Golden Globe-díjat.

A sorkatonai szolgálat visszaállítását nem, de a tartalékos állományt és a hivatásos haderőt fontosnak tartja a kormány - reagált az InfoRádióban Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a svéd külügyminiszter kijelentésére. Margot Wallström vasárnap azt mondta: a kötelező sorozás visszaállítása kedvező változást hozna az európai migránsválság kezelésében. A honvédség alkalmazásának jogi szabályozásáról kedden kezdődik ötpárti egyeztetés.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy Közép-Európában a sajtó sokkal szabadabb, mint Európa nyugati felében. Szijjártó Péter a svéd külügyminiszter Magyarországról tett kijelentésére reagált. Margot Wallström egy biztonságpolitikai tanácskozás vasárnapi megnyitóján Lengyelország mellett Magyarországot is megemlítette, mint szólásszabadságot korlátozó reformokat bevezető országot.

A múlt héten elküldte a felszólító levelet a nemzeti fejlesztési tárcának a Budapesti Közlekedési Központ az agglomerációs közlekedés finanszírozásával összefüggő mulasztás miatt. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint, ha a minisztérium nem rendezi a helyzetet, 15 nap elteltével felmondja az egyezséget a BKK. A tárca jelezte: nyitott a tárgyalások lefolytatására, amelyre a nemzeti fejlesztési miniszter a következő kormányülésen kaphat felhatalmazást.

Rendezte a bérekkel összefüggő korábbi panaszokat a Magyar Államkincstár. A szervezet elnöke hangsúlyozta: továbbra is folyamatosan lehet jelezni az esetleges problémákat. Dancsó József az M1 műsorában emlékeztetetett arra, hogy a Magyar Államkincstár tavaly szeptembertől egy új, az úgynevezett központosított illetmény számfejtési rendszerre tért át és emiatt lehetségesek eltérések, a munkavállalók pedig adott hónap ötödikéig, illetve tizedikéig kapják meg illetményeiket.

A sertéspiacon működő szakmai szervezetek szerint már a fogyasztók is érzik az ágazatban megvalósított áfacsökkentések hatását. Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az InfoRádióban úgy vélte: a tőkehús áfájának januári 5 százalékra csökkentésével érezhetően csökkent az áfacsalások száma, fehéredett az ágazat gazdasági tevékenysége. a fogyasztás növelésével összefüggésben különösen fontosnak nevezte a vásárlók pontos tájékoztatását.

Az eladó ingatlanok mintegy 6,4 százaléka felel meg a Családi Otthonteremtési Kedvezményben előírt feltételeknek - írja összeállításában az Otthontérkép. Eszerint az új építésű otthonokra érvényes támogatás összegével megegyező áron vidéken már lehet ingatlant vásárolni, de a fővárosban erre még kevés az esély. A Századvég közvélemény-kutatása szerint támogatja az új otthonteremtési programot a lakosság döntő többsége.

Budapesti Gazdasági Egyetem néven, alkalmazott tudományok egyetemeként folytatja működését az idei évtől a Budapesti Gazdasági Főiskola. Palkovics László, felsőoktatási államtitkár az átalakulás alkalmából tartott szenátusi ülésen elmondta: az intézmény a munkaerőpiaccal szoros partneri kapcsolatban képzi a szakembereket és ennek a kutatásban is kiemelt jelentősége lesz.

Várhatóan fokozza a nyomást Lengyelországon az Európai Bizottság szerdai vitáján, amiért az új kormány szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét - közölték névtelenséget kérő uniós források. A bizottsági vitát egyes megfigyelők úgy értelmezték, mint a három szakaszból álló uniós jogállamisági mechanizmus elindításának előzményét, amihez Brüsszel akkor folyamodhat, ha egy tagállamban a jogállamiságon csorba esik.

Először nyert magyar alkotás Golden Globe-díjat. Nemes Jeles László holokausztdrámája, a Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Arany Glóbuszt Los Angelesben. A Hollywoodban akkreditált újságírók szervezete Alejandro González Inárritu-nak ítélte a legjobb rendezés díját a Visszatérő című alkotásért, amely megkapta a legjobb drámai filmért járó elismerést is, a főszereplő Leonardo di Caprio pedig elvitte a legjobb színész díját a drámai filmek kategóriájában.

69 éves korában rákbetegségben meghalt David Bowie. Az énekes 18 hónap küzdelem után, családja körében hunyt el. A zenésztársadalom, a kritikusok közössége és a brit politika élvonalának szereplői egyaránt felsőfokú jelzőkkel emlékeztek meg a zenész, színész, producer és zeneszerző 5 évtizedet áthidaló munkásságáról. 2004-ben a Rolling Stone magazin minden idők 100 legnagyobb előadóját tartalmazó listáján a 39. helyre sorolta.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.