Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szívférgesség pusztít a Holt-Tiszán

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három civil szervezet fogott össze a szegedi Holt Tisza rehabilitációjáért és a szívférgesség megállításáért. A szennyezett területről és a szúnyogok terjesztette kórról Fehér Anna Magda kérdezte Rengei Antal szegedi állatorvost. Rengei Antal szegedi állatorvost hallották.

"A külvárosi részen található a holtág, igazi sásas-nádas, dzsumbujos terület, ami szúnyoglelőhelynek zseniális, de semmilyen használatra nem alkalmas, mert valódi őskáosz. Nagyon vastag már az iszapréteg ebben a valaha még élő vízben" - fogalmazott Rengei Antal szegedi állatorvos az InfoRádiónak.

Kétmilliárd forintot kellene szerezni a terület rehabilitációjára, különösen azért, mert felütötte a fejét a kutyákat támadó szívférgesség.

"Kiderült, hogy sokféle szúnyogfaj képes terjeszteni ma már ezt a kórt, mert a kintről bekerült szúnyogfajok átoltották a hazai szúnyogpopulációba a betegséget. Ezért is mondtam a sajtótájékoztatón, hogy nem fogunk többé megszabadulni ettől a betegségtől. A hazai szúnyogfajok közül sokféle szúnyogfaj képes továbbadni" - hangsúlyozta az állatorvos.

Mint mondta, 2013-ban történt az első eset, amely nagy nyilvánosságot kapott, az első ilyen kutyákat ezen a területen fogták be. Nagyon komoly háttérkutatás indult el, több mint ezer vizsgálatot végeztek a tavalyi évben és több mint 10 százalékos fertőzöttséget találtak.

"Sajnos az embert is megfertőzi ez a kórokozó, de szerencsére a szívférgek szempontjából mi vakvágány vagyunk, és nem fejlődnek 25-30 centis férgek a tüdőartériánkban vagy a szív jobb üregében, mint a kutyákban. Bennünk nem fejlődik ki és nem is szaporodik" - mondta Rengei Antal.

Hozzátette azonban, hogy a bőrférgesség is problémát jelent.

"Sajnos a mi vidékünkön mindkettővel fertőzött a szúnyogpopuláció, és a bőrférgek emberben is kialakulnak, 15-20 centis férgekké, és vándorolnak a szervezetben, mindenhová eljutva. A megelőzésben két irány van: az egyik és legfontosabb, ha eleve nincsen szúnyog, vagy sokkal kisebb a szúnyogpopuláció, akkor sokkal kisebb a fertőzési lehetőség. Szerintem ez az alfája és ómegája első körben a védekezésnek. A másik módszer pedig az, hogy a fertőző szúnyog vérszívása útján bejuttatott kórokozót meg kell ölni, még mielőtt kialakulna belőle a felnőtt szívféreg. Erre vannak nagyon jó szerek, ez a megelőzés a legfontosabb" - hangsúlyozta az állatorvos.

Rámutatott: többé nem fog eltűnni ez a betegség, és évről évre 20 kilométert megy föl észak felé, tehát néhány éven belül az ország egész területe fertőzött lesz. Ezért a kutyáknak havonta kell a megfelelő készítményt adni, ami a megelőzést szolgálja.

"Az éghajlatváltozás problémájáról van szó. Csak a mediterrán vagy még melegebb égöveken volt jelen korábban ez a betegség, onnan került át hozzánk és sajnos az a baj, hogy ma már megtalálja az életfeltételét" - mondta Rengi Antal.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.