Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Átveszi az agglomerációs közlekedés finanszírozását a fővárostól az állam - a nap hírei

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bírálta a helyhatóságoknak juttatott állami pénzek elosztását a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. Bekerült az Oscar-díjra jelölt idegen nyelvű filmek közé a Saul fia.

Több mint 2 ezer milliárd forintos uniós forrást kell kifizetni az idén Magyarországon - ismertette az erről szóló kormánydöntést a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János az idei első Kormányinfón elmondta: a rendelet azt is rögzíti, hogy 2017. június 30-ig a 2014 és 2020 közötti uniós ciklus összes pályázatát ki kell írni, és legkésőbb 2019 elejére a teljes rendelkezésre álló összeget ki kell fizetni. Szólt arról is, hogy február közepétől folytatódnak a földárverések. Az újabb árverési kör március végéig tart változatlan áron, változatlan jogi feltételekkel. Azt is hangsúlyozta: átveszi az agglomerációs közlekedés finanszírozását a fővárostól az állam és kész a HÉV hálózat, valamint a MÁV integrációjára. Mint mondta: a kabinet elfogadja a főpolgármester érvelését, hogy a fővárosnak azt kell finanszíroznia, ami a törvényi kötelezettsége.

A kormány szeretné elérni, hogy ne csak Budapest, hanem az ország más városai, térségei is vonzó munkaerőpiaci, befektetési célpontjai legyenek a vállalatoknak. Az emberi erőforrások minisztere egy a felzárkózást szolgáló tanácsadó, konzultációs testület megalakuló ülésén a Parlamentben elmondta: a társadalmi felelősségvállalást fontosnak tartó nagyvállalatok is adhatnának munkát azoknak, akik jelenleg közfoglalkoztatottként dolgoznak vagy hátrányos helyzetűek.

A beruházási célú hitelek több mint felét nem vették volna fel a kis- és közepes vállalatok a növekedési hitelprogram nélkül - értékelte a második szakaszt a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Virág Barnabás szerint a múlt év végén lezárult újabb program jelentősen hozzájárult a gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítéséhez. A szakember emlékeztetett arra, hogy a kis- és közepes vállalkozások termelékenysége jelentősen elmarad a nagyvállalatokétól nemzetközi összehasonlításban.

A piaci bizonytalanságok miatt elhalasztja jüankötvény-kibocsátását Magyarország - közölte egy üzleti forrás a Dow Jones hírügynökséggel. Szerdán az Államadósság Kezelő Központ sikeresnek értékelte a Bank of China által a jüankötvény kibocsátásának előkészítésére rendezett kampányt. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt hónapban a Reuters hírügynökségnek adott interjúban nagyon fontosnak nevezte egy jüankötvény kibocsátását a tavaly novemberben a Kínával kötött megállapodásnak megfelelően.

Fokozottan vizsgálja az elhúzódó eljárások okát a Kúria - erősítette meg az InfoRádió Aréna című műsorában a testület elnöke. Darák Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a bírók munkájára kétfajta nyomás is nehezedik: egyrészt, hogy minél több bizonyítékot gyűjtsenek össze, másrészt, hogy minél hamarabb hozzanak ítéletet egy ügyben. Hangsúlyozta: fontos, hogy a pereket ne lassítsa a túlbizonyítási kényszer, vagyis a testület szeretné megmutatni, mi az az elégséges bizonyíték, ami után már megalapozott lehet egy ítélet.

Bírálta az önkormányzatoknak juttatott állami pénzek elosztását a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. Schmidt Jenő elnök közölte: a szervezet nem ért egyet azzal, hogy a kormány az általános és jogilag szabályozott támogatásokon kívül is nyújt juttatásokat egyes helyhatóságoknak. Kijelentette: a tévedésből adott támogatás visszafizetése jelentős többletköltséggel jár.

Érdemi párbeszédet szorgalmaz a közoktatás helyzetéről az MSZP. Hiller István, a szocialisták oktatási kabinetvezetője úgy véli: a változásokról oktatási kerekasztal keretében kell tárgyalni annak érdekében, hogy a magyar közoktatás középpontjában ne a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, hanem a gyermek álljon.

Bekerült az Oscar-díjra jelölt idegen nyelvű filmek közé a Saul fia. Nemes Jeles László munkája egy francia, egy jordán, egy dán és egy dél-amerikai koprodukciós filmmel versenyez a fináléban. Az Oscar-díjakat 88. alkalommal osztják ki február 28-án. A Saul fia az első magyar alkotás, amely a hétvégén elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének elismerését a Golden Globe-díjat, és nagydíjas lett a cannes-i filmfesztiválon.

A férfiaknál Cseh László, a nőknél Hosszú Katinka lett a 2015-ös év sportolója a Magyar Sportújságírók Szövetsége által kiírt szavazáson. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját Szepesi György, legendás sportriporter kapta. A sportújságírók szavazásán az edzők és a szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Dárdai Pál, korábbi magyar szövetségi kapitány, a német Hertha labdarúgócsapatának trénere győzött. A csapatok versenyében a férfi labdarúgó-válogatott nyert, az év futballistájának pedig a válogatott kapusát, Király Gábort választották a sportújságírók.

A Sziget és a VOLT fesztivál is díjat nyert az európai fesztiválok hollandiai gáláján. soproni VOLT Fesztivál a közepes méretű rendezvények versenyében bizonyult Európa legjobbjának, míg a Sziget a legjobb programkínálat kategóriában lett első - közölte a Sziget Kft. sajtófőnöke. Vető Viktória emlékeztetett arra, hogy az általuk szervezett Sziget eddig kétszer hozta el a legnagyobb fesztiválok első helyezését.

69 éves korában elhunyt Alan Rickman világhírű brit színész. A művész rákbeteg volt. Alan Rickman pályafutása alatt számos szerepet játszott a Royal Shakespeare Company előadásaiban. Filmjeiben gyakran alakított intrikus szerepeket, egyebek mellett ő játszotta a Robin Hood - A tolvajok fejedelmében a nottinghami seriffet. Alan Rickman Rendezőként is dolgozott.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.