Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Megoldódik az agglomerációs közlekedés ügye

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amellett, hogy az állam átveszi a fővárostól az agglomerációs tömegközlekedés finanszírozását és kész a HÉV átvételére is, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kabinet által elfogadott rendkívüli kormányrendelet értelmében idén 2048 milliárd forint európai uniós forrást kell kifizetni Magyarországon.

Több mint 2000 milliárd forintnyi uniós forrással tartaná fenn a gazdasági növekedés ütemét idén a kabinet. Emellett a kormány arról is döntött, hogy újabb földárveréseket hirdetnek.

Lázár János elmondta: a kormány döntött arról is, hogy 2017 június 30-ig az összes új ciklusban lévő uniós pályázatot ki kell írni és ez azt jelenti, hogy 2018 végére, 2019 elejére a teljes összeg kifizetésére sor kell kerüljön. Tehát még egyszer az a dömping, ami '13-'14-et jellemezte vagy '15-öt jellemezte, nem fordulhat elő, részben az Európai Uniós szabályok sokkal szigorúbbak lettek, másrészről pedig a magyar gazdaságnak az az érdeke, hogy 2016-ban és '17-ben minél több forrás kerüljön a magyar gazdaságba.

Lázár János kitért arra is, hogy újabb árverést hirdet a kabinet az eddig el nem kelt, illetve meg nem hirdetett földterületekre.

Az árverések megkezdésének időpontja február közepe, a befejezés pedig március vége, tehát március 31-éig változatlan áron és változatlan jogi feltételek mellett újabb árverési körre kerül sor.

Az európába irányuló migráció kapcsán Lázár János aláhúzta, hogy a kormány várhatóan a következő hónapokban minden ülésén foglalkozik az üggyel.

Ma Magyarországon mintegy 350-400 illegális bevándorló tartózkodik, ami azt jelenti, hogy ha nem lenne a kerítés akkor Kölnhöz hasonló események is bekövetkezhettek volna.

A Simicskó István honvédelmi miniszter által a parlamenti frakcióknak már felvázolt alkotmány-módosítás ügyében a Miniszterelnökséget vezető miniszter reményét fejezte ki, hogy sikerül konszenzust teremteni.

Kiemelte: ez azért szükséges, hogy az alaptörvényben felhatalmazást tudjunk szerezni arra, hogy a Magyar Honvédség egy terrorveszély esetén a rendőrség segítségére siethessen és a rendőrséget kisegíthesse a munkájában.

Lázár János kitért arra is, hogy a módosítás értelmében bizonyos törvényeket 60 napra, a terrorveszély idejére felfüggeszthetnének, ami nyugat-európai gyakorlat, például Franciaországban is így járnak el.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.