Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Miről tárgyal rendkívüli közgyűlésén a főváros?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ellenzéki kezdeményezésre tartják csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését, amelyen az agglomerációs közlekedésről és a fővárosi alapszolgáltatásokról is szó lehet.

A főpolgármester ellenzéki indítványra összehívta a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését csütörtökre. A kezdeményezők azt szeretnék, hogy a testület tárgyaljon a budapesti közösségi közlekedés idei finanszírozási kérdéseiről.

Az ülés napirendi pontjai között szerepel még a HÉV államosítási tervének, valamint a fővárosi alapszolgáltatások idei finanszírozási kérdéseinek a megtárgyalása.

Az ellenzéki képviselők a rendkívüli közgyűlés összehívását azzal indokolták, hogy bizonytalanná vált a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés jövője, valamint veszélybe kerültek a főváros olyan alapszolgáltatásai is, mint a közvilágítás, a közterületek takarítása, a hómentesítés, a parkgondozás, a kéményseprés vagy épp a színházak működése.

Horváth Csaba szocialista fővárosi képviselő korábban arról beszélt az InfoRádiónak, hogy több kérdés is tisztázatlan még a budapesti agglomerációt érintő tömegközlekedési járatok állami finanszírozása ügyében.

"Ez egy olyan megoldás, mintha fájna a lábunk, és erre az amputációt választanánk. Ez pillanatnyilag enyhíti a fájdalmat, ugyanakkor hosszan tartó problémát okoz, hogy féllábbal nem leszünk olyan versenyképesek, mint előtte. A HÉV elvesztésével ugyanez a helyzet: ez jelentős városon belüli utasforgalmat is bonyolít. Tisztázatlanok például azok a kérdések, hogyan fogják a budapesti utazók igénybe venni a járatokat a város határain belül, ugyanazzal az egységes BKV-bérlettel, vagy külön jegyet kell rá váltani. Nincs válasz arra, hogy bérbe kívánja venni az állam a HÉV járatait, vagy vagyonelkobzásként, államosításként él vele, Ez több ezer milliárdos vagyonvesztés a fővárosnak" - hangsúlyozta Horváth Csaba.

Az ellenzéki képviselők indítványában arról is lehet olvasni, hogy az adótörvények decemberi módosítása, a közösségi közlekedés finanszírozásában való állami szerepvállalás folyamatos csökkenése veszélybe sodort minden fővárosi alapszolgáltatást. A közgyűlési meghívóban Tarlós István arról tájékoztatott, hogy a törvény értelmében 15 napon belül össze kell hívnia az ülést, ha azt a képviselők legalább egynegyede indítványozta.

A főpolgármester eközben a nemzeti fejlesztési miniszterrel tárgyalt az agglomerációs közlekedés állami átvételéről, amelyről a szerdai kormányülésen is szó lesz. A témát a fővárosi közgyűlés csütörtöki ülésén folytathatják.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.