Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Révkomáromban tárgyalt Potápi Árpád János

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A felvidéki magyarságot érintő aktuális kérdésekről, elsősorban a készülő közoktatási reform várható következményeiről tárgyalt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Révkomáromban az ottani magyarság több vezető képviselőjével, többek között Berényi Józseffel a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökével és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) vezetőivel.

A egyeztetéseken szó volt arról, hogyan lehet megmenteni a szlovák közoktatási reform részeként 2016 őszétől bevezetendő új finanszírozás miatt megszűnéssel fenyegetett több mint száz magyar tannyelvű kisiskolát.

A megbeszéléseket követő rövid sajtótájékoztatón Potápi Árpád János és Berényi József reményének adott hangot, hogy a szlovák szaktárca a vonatkozó szabályozások hatálybalépéséig még változtatásokat eszközöl. Rámutattak ugyanakkor arra: ha erre mégsem kerülne sor, a magyar kormány ideiglenesen támogatni fogja a megszűnéssel fenyegetett intézmények fenntartását.

"A szlovák kormány kivár, nem hajtja végre a vonatkozó törvényt (...) számítunk arra, hogy átgondolják még a törvény végrehajtását" - mutatott rá Potápi Árpád János. Hangsúlyozta: a szlovákiai oktatásügy kezelése a szlovák állam feladata, a veszélybe került oktatási intézmények megmentéséhez pedig legnagyobb mértékben maguk a felvidéki magyar szülők járulhatnak hozzá azzal, hogy kiállnak iskoláik mellett, és az áprilisban magyar tannyelvű intézményekbe íratják be gyermekeiket.

Berényi József kiemelte: nagyon nagyra értékelik a magyar kormány azon felajánlását, hogy végszükség esetén ideiglenesen segítséget nyújtana a veszélyeztetett magyar intézményeknek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ha erre szükség lesz, a segítségnyújtáshoz még egy sor jogi és más kérdést is meg kell oldani.

A révkomáromi tárgyalásokon terítékre kerültek gazdasági-befektetési kérdések, ezen belül tárgyaltak néhány a nyitrai és a nagyszombati megyében lévő ingatlan megvásárlásának a lehetőségéről, valamint a két határ menti régió együttműködéséről.