Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Magasabb lett az államháztartás tavalyi hiánya - a nap hírei

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 70 állami intézmény átszervezését, illetve megszüntetését tervezi a kormány - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az uniós bevételek elmaradása miatt magasabb lett az államháztartás tavalyi hiánya. Befejeződött a taxisok demonstrációja Budapest belvárosában. A nap hírei 2016. január 21-én, csütörtökön.

A bürokráciacsökkentés jegyében több mint 70 állami intézmény átszervezését, illetve megszüntetését tervezi a kormány - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a biztosan megmaradók közé sorolta a rendőrséget, a honvédséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot és a Szociális Főigazgatóságot. Az átalakítandó intézmények között említette az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, illetve a nyugdíjfolyósítási intézetet. Beszélt arról is, hogy február 3-án két új rendeletben foglalja majd össze az otthonteremtési program szabályait a kormány. A kabinet eltörli a 30 millió forintos értékhatárt, emellett több más feltételt is könnyít, például az összkomfort meghatározásával kapcsolatban. Bejelentette azt is: javaslatot vár a kormány a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a Déli pályaudvar bezárásának lehetőségéről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az elképzelés szerint a területen parkot alakítanának ki.

Az uniós bevételek elmaradása miatt magasabb lett az államháztartás tavalyi hiánya. A Nemzetgazdasági Minisztérium jelentése szerint a deficit 1218 milliárd forint, ez 36 százalékkal haladta meg a tervezettet. Az uniós források elmaradása csökkentette a költségvetés bevételeit, viszont több pénz folyt be társasági adóból, áfából, és személyi jövedelemadóból.

Az egészségügyi fejlesztések folytatását ígérte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a fővárosi Szent Margit Kórház új radiológiai berendezéseinek átadásán azt mondta: az elmúlt 6 évben 500 milliárd forint forrás került a rendszerbe eszköz- és infrastruktúra fejlesztésére. A tárcavezető jelezte: nem sajátságos magyar probléma a munkaerő-elvándorlás, de a megoldást a kormánynak kell megtalálni, és lépést kell tartani a nyugat-európai bérekkel.

Gazdasági vegyes bizottság létrehozásáról állapodott meg a magyar külügyminiszter bulgáriai tárgyalásán. Szijjártó Péter elmondta: a magyar vállalatok egyre komolyabban érdeklődnek a bulgáriai piaci lehetőségek iránt, és például az OTP, a Richter és a Videoton már jelentős kapacitással van jelen az országban, és bővíteni akarják ezeket. A tárgyaláson szó volt a menekülthelyzetről is. Szijjártó Péter szerint létrejött a macedón-bolgár védvonal, miután Macedónia korlátozza a határátlépést, és Bulgária folytatja a kerítésépítést déli határán.

Magyarország körülbelül 200 millió eurót fordított a bevándorlásra tavaly. Ehhez 7 millió eurónyi uniós támogatást kapott, ami a teljes költség 3 és fél százaléka - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence az M1-en felhívta a figyelmet arra, hogy az országba érkező kísérő nélküli kiskorúak ellátásához azonban az ország még szimbolikus támogatást sem kapott az Európai Bizottság migrációs alapjától.

Nincs szükség állami támogatásra a paksi atomerőmű két új blokkjának építésénél - mondta a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila szerint piaci körülmények között is megtérülne a beruházás. Az Európai Bizottság hivatalos lapjában múlt héten tették közzé a Paks II projekt esetleges állami támogatásához kapcsolódó vizsgálatról a bizottsági álláspontot, ezzel megkezdődött az egyhónapos konzultációs időszak.

Elfogadta a kormány a Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretét - közölte a Miniszterelnökség. A tájékoztatás szerint 800 milliárd forint forrásra pályázhatnak a gazdálkodók. A Miniszterelnökség 59 felhívás megjelentetését tervezi; ebből 4 pályázatot közbeszerzési eljárással hirdet meg.

A pedagógusok önértékeléséről és a tanfelügyelettel összefüggő adminisztrációs terhek mérsékléséről egyeztetett szakmai szervezetekkel a köznevelési államtitkárság. Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár közölte: a megbeszélésen megerősítették azt a szándékot, hogy az önértékelés ne kétévente, hanem ötévente történjen majd meg.

Befejeződött a taxisok demonstrációja Budapest belvárosában. A személyszállítók elhagyták a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződését. A szervezők azután döntöttek a tiltakozás leállításáról, hogy megállapodtak Nemzeti Fejlesztési Minisztérium két államtitkárával az érdemi tárgyalások jövő heti folytatásáról. Az egyeztetésen elhangzott, hogy a tárca vizsgálja az előírások betartását kikényszerítő komolyabb szankciók és a hatékonyabb ellenőrzés lehetőségeit.

Határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése. A találkozót az ellenzék kezdeményezte, de a főpolgármester mellett csak 9-en jelentek meg. Tarlós István január 27-re hívta össze az újabb ülést. A kezdeményezők azért indítványozták a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, hogy a budapesti közösségi közlekedés idei finanszírozási kérdéseiről tárgyaljon. Az ülésen szó lett volna még a HÉV államosítási tervéről, valamint a fővárosi alapszolgáltatások idei finanszírozási kérdéseiről is.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!