Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A második leggyakoribb daganatos megbetegedés a fiatal nők körében

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vasárnap kezdődött és szombatig tart az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. Az InfoRádió Járay Balázs patológust kérdezte.

Járay Balázs patológus szerint túl kevés nő megy el méhnyakrákszűrésre Magyarországon. A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezte az InfoRádió, hogy most van Európában a méhnyakrák-megelőzési hét, amely szombaton ér véget.

Magyarországon a szűrendő nők mindössze húsz-harminc százalékát vizsgálják meg az állami ellátórendszerben, és becslések szerint a magánorvosoknál megjelentekkel együtt is csupán negyven-negyvenöt százalékos ez az arány - mondta Járay Balázs. Hozzátette: a szűréstől akkor várható jelentős eredmény, ha a célcsoport hetven-nyolcvan százaléka részt vesz rajta.

"A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 évesnél fiatalabb nők körében. Magyarországon évente 450 nő hal meg e betegség következtében, ők főként fiatal, harmincas éveikben járó anyák. Az idejében felismert betegség ugyanakkor teljes mértékben gyógyítható, ezért fontos, hogy növekedjen a szűrési hajlandóság" - emelte ki Járay Balázs.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.