Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Mendrey: A kritikus hangoknak is a kerekasztalnál a helyük

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete reméli, hogy a közoktatás átalakítását kritizáló szakmai szervezetek is helyt kapnak a közoktatási kerekasztalnál, amelynek létrehozását az emberi erőforrások minisztere jelentette be a hétvégén. Mendrey László elnök arról is beszélt, hogy milyen minimumot várnak el az új egyeztető fórumtól.

"Sok feladata van ennek a kerekasztalnak, és nagy elvárásokkal nézünk ennek a működése elé. A minimum, amikortól kereknek érezzük a kerekasztalt, ha minden érdekelt fél helyet kap ennél az asztalnál, nemcsak azok, akik a kormányzattal lojálisak, vagy éppen a kormányzattal megegyező álláspontot fogalmaznak meg, hanem azok is, akik keményen kifejtették a véleményüket a köznevelési rendszerről az elmúlt 3-4-5 évben" - mondta Mendrey László.

"Két mondat hangzott el a szombati miniszteri-államtitkári bejelentéskor. Az egyik az, hogy lesz egy köznevelési kerekasztal. Arra a kérdésre válaszolva, hogy kik a résztvevői a kerekasztalnak, az államtitkárasszony azt mondta, hogy az államtitkárok és a Nemzeti Pedagógus Kar. Tehát róluk biztosan tudom, hogy ott lesznek, de a többiről nem" - idézte fel a PDSZ elnöke.

"A mai sajtótájékoztatón átadunk egy levelet a miniszter úrnak. Ebben leírjuk azt azokat a szempontokat is, amelyek alapján ennek a kerekasztalnak a működése szerintünk jó lenne. Az egyik a rövid távú, azonnal megoldásokat igénylő kérdések - ilyen például a tankönyvválasztás szabadságának visszaállítása, a pedagógus szabadságának visszaállítása, az adminisztratív terhek csökkentése, az óraterhek csökkentése a diákoknál" - tette hozzá.

Mint fogalmazott, az "egyáltalán nem baj, ha a Nemzeti Pedagógus Kar vezetője is ugyanazt mondja, mint mi, és azt gondolom, hogy indokolt is. Hiszen Horváth Péter - az ismereteim szerint - még mindig aktív igazgató a győri Révai gimnáziumban, és ha úgy tetszik, a saját maga tapasztalatai is alátámasztják azt, amit az ország számtalan iskolájában - azt gondolom - a pedagógusok túlnyomó többsége érez."

"Ez a rendszer nemcsak azért nem jó, mert a pedagógusoknak nagyon nagyok lettek az adminisztratív terheik, nemcsak azért, mert a minősítés rendszere úgy van eltolva, ahogy ezt az egészet kitalálták, hanem azért is, mert azt látjuk, hogy az eredmények tényleg nem jönnek. Azért nem jönnek, mert hihetetlen módon megnőtt a gyerekek terhelése is. Nem egyszer, nem kétszer fordul elő az, hogy elsős gyerekeknek délután fél 3-kor van testnevelés órájuk például. Tehát mindenféleképpen kell beszélni ilyen típusú változtatásokról is" - figyelmeztetett Mendrey László.

Hanganyag: Seres Gerda

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.