Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Németh Zsolt: a Csángó Bál célja az egyedülálló kultúra népszerűsítése

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egészen egyedülálló nyelvi és néphagyományokkal bíró csángó kultúra népszerűsítése és a csángó magyarok támogatása is célja a fővárosban szombaton megrendezendő Csángó Bálnak - emelte ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az MTI-nek.

A bizottsági elnök a budapesti SYMA rendezvénycsarnokban immár 20. alkalommal tartandó bál céljait vázolva kitért azokra a negatív társadalmi, politikai és gazdasági folyamatokra, amelyek hatnak a csángómagyarságra és amelyekkel szembe kell nézni.

Németh Zsolt emellett fontosnak tartotta, hogy erkölcsi és anyagi támogatókat tudjanak szerezni a csángók ügyének.

A fideszes politikus elmondta: a csángó kultúra legjelentősebb seregszemléjén az elmúlt év legsikeresebb műsoraiból adnak válogatást.

Az idősebb és fiatalabb hagyományőrzők mellett kortárs előadók is színpadra lépnek. Példaként említette a Dresch Mihály Quartetet, amely csángó dallamokra adja elő zenéjét, a Zurgó és a Válaszút együtteseket. A mostani bálon programján is szerepelnek a hagyományos kísérőrendezvények, könyvbemutatók, képzőművészeti kiállítások, tudományos előadások. Délután lesz Kőketánc Gyermektáncház, a színpadi program után felnőtt táncház hajnalig.

A Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány által szervezett rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a nyitó beszédet Trócsányi László igazságügyi miniszter tartja.

A bizottsági elnök ismertetése szerint Moldvában mintegy 250 ezer csángó él, mintegy 20 százalékuk beszéli valamilyen szinten a magyar nyelvet.

Kitért arra is, hogy a magyar kormány támogatásával megvalósuló csángó oktatási programnak köszönhetően napjainkban több mint 30 moldvai helyszínen több mint kétezren tanulhatják az anyanyelvet.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!