Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Törvényszegések a magyar egészségügyben

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem a betegellátást meghatározó minimumfeltételeken kellene lazítani, inkább meg kellene teremteni a betartásához szükséges feltételeket - hangzott el szerdán a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság vitafórumán. Éger Istvánt, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arról beszélt, hogy olyan szintű törvényszegéssel szembesülünk nap mint nap a minimumfeltételekről szóló szabályozás esetében, amely más helyzetekben akár börtönbüntetést vonhatna maga után.

Az egészségügyi intézmények jó része régóta nem képes betartani a működésük feltételeit szabályozó, a betegek biztonságát garantáló szakmai minimumrendeletet, amely megszabja, hogy mennyi orvos, szakápoló kell egy osztályon és milyen műszerekre lenne szükség - hangzott el a témáról szerdán tartott, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság által összehívott vitafórumon.

Éger Istvánt, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arról beszélt, hogy olyan szintű törvényszegéssel szembesülünk nap mint nap a minimumfeltételekről szóló szabályozás esetében, amely más helyzetekben akár börtönbüntetést vonhatna maga után. Ha valaki ilyen mértékben sértene meg egy adótörvényt, annak komoly következményei lennének - vélekedett Éger.

Az intézmények forrás- és szakemberhiányra hivatkoznak, ám az ÁNTSZ nem tartatja be szigorúan a hatályos rendeletet, hiszen akkor, ahogy Éger István fogalmazott "megállna a mutatvány". Az orvosi kamara elnöke aláhúzta, hogy írásos szándék a kormány részéről még nem érkezett szervezetükhöz a szabályozás felpuhítására, ám többször felmerült már ennek lehetősége.

Nem a betegellátást és a betegbiztonságot szolgáló minimumfeltételeken kell lazítani, azokhoz a szakma mindenképpen ragaszkodik, mert azok nem önkényesen lettek kitalálva, hanem komoly szakmai evidenciákon, megfontolásokon alapulnak, beteg érdekét szolgálják és az ellátó orvosok és nővérek érdekét, hanem meg kell teremteni azokat a feltételeket, hogy azok teljesíthetőek legyenek.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara vezetője, bár nem vett részt a vitán, az InfoRádió kérdésére rámutatott, hogy a szakemberhiány miatt rég nem az optimális betegellátási szinthez, hanem a minimumhoz kell igazítani a létszámot egy-egy osztályon.

Hozzátette: nem gondolom, hogy a fogyáshoz kell igazítani a minimumfeltételeket, hanem olyan szemléletváltást kell kialakítani és olyan pénzügyi beavatkozásokat megtenni, amivel ezt a rendszert, illetve az egészségügyi ágazatot ismét vonzóvá lehet tenni.

Hasonló állásponton van Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Szerinte elhibázott döntés lenne, ha a minimumfeltételeket csökkentik annyira, hogy megfeleljenek a mai ellátóhelyek, mert az a mostani állapotokat konzerválná és legalizálná, a mostani állapotok pedig a betegbiztonságot fenyegetik.

Sipka Balázs hozzátette: meg kell várni, hogy ha átírná, akkor pontosan hogyan módosítaná a szabályozást a kormány és ennek fényében volna szükség újabb egyeztetésekre.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!