Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Az oktatásban is nyílt kormányzást tart szükségesnek a miniszterelnök - a nap hírei

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfőn dönt a Pedagógusok Szakszervezetének vezetősége arról, hogy részt vesz-e a köznevelési kerekasztal tanácskozáson. A tervek szerint 2019 szeptemberére készül el a 3-as metró felújítása.

A kormányfő arra számít, hogy a köznevelési kerekasztal egyeztetésein meg tudják oldani az érintettek a gondokat. Orbán Viktor szokásos rádióinterjújában azt mondta: a kabinet a nyílt kormányzás híve, ezért az oktatásban is mindenki véleménye fontos. Úgy vélte: a mostani irány jó, a 2010 előtti oktatási rendszerhez nem szabad visszatérni, mert akkor pénzügyileg és szakmailag is csődben volt az oktatás. Hozzátette: a mostani vita középpontjában a gyermeknek kell állnia. Orbán Viktor a tervezett alkotmánymódosításról megismételte: Európa terrorfenyegetettsége miatt minél több országban a kormányok rendelkezésére kellene bocsátani a szükséges eszközöket.

A tankerületek 91 százalékában már lezajlottak a köznevelési konzultációk - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca tájékoztatása szerint a megbeszéléseken 182 helyszínen 1996 iskola képviselői vettek részt. A fórum célja, hogy a tárca a minél szélesebb körből összegyűjtött javaslatokat hasznosítsa a február 9-ére összehívott köznevelési kerekasztal munkájában.

A gyermekek állnak a pedagógusok tiltakozásának középpontjában - hangsúlyozta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az érdekképviselet országos vezetősége hétfőn dönt arról, hogy részt vesz-e a keddre összehívott köznevelési kerekasztal tanácskozáson. Megismételte: a mostani tiltakozásokhoz elsősorban a diákok és a pedagógusok túlterheltsége vezetett, illetve az, hogy nem kaptak érdemi választ a kormányzattól az általuk felvetett problémákra. Emlékeztetett arra, hogy a sztrájkbizottság korábban a Közoktatás-politikai Tanács visszaállítását követelte.

A tervek szerint 2019 szeptemberére készül el a 3-as metró felújítása. Tarlós István szokásos heti sajtótájékoztatóján arról beszélt: elkészült a vonal infrastrukturális felújításának ütemterve. Hozzátette: a 3-as metró felújított szerelvényei már korábban, 2019 nyarán forgalomba állhatnak. Kérdésre válaszolva közölte: az Európai Unió egyelőre nem hagyta jóvá az infrastrukturális felújítási projekt támogatását. Tarlós István ugyanakkor elképzelhetetlennek nevezte a felújítás csúszását. A főpolgármester közölte, az agglomerációs közlekedés állam általi visszavételéről szóló alap-megállapodás várhatóan február 17-ig megszületik.

Még ebben a ciklusban újjáépül a budavári lovarda, a Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső - közölte a Miniszterelnökség államtitkára. L. Simon László az Országgyűlés Kulturális bizottságának ülésén beszélt erről. Már kormánydöntés született arról, hogy 1,5 milliárd forintot szán a kormány a projekt előkészítésére. 2 milliárdból épül meg a lovarda, 3,6 milliárdból a Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső. A minisztériumok várba költöztetéséről az államtitkár azt mondta: a Karmelita kolostor nagy része régóta irodaként működik, a Nemzetgazdasági Minisztérium leendő székhelye szintén számos irodának ad otthont. Még ebben a ciklusban megnyílik új helyén a Nemzeti Táncszínház, ami új lendületet ad a Millenáris Parknak.

Az év második felére a Városliget megújításának minden tervét bemutatják - jelentette be a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Baán László azzal összefüggésben beszélt erről az M1-en, hogy a második szakaszába lépett a Néprajzi Múzeum tervezési pályázata. A szépművészeti Múzeum főigazgatója úgy fogalmazott: az építészeknek 20 ezer négyzetméternyi tartalmat kell a környezetbe illő, a szükséges funkciókat ellátó módon megtervezniük. Az épületnek igazodnia kell a Magyar Zene Házához és az új Nemzeti Galériához.

Megállapodott az Astra Biztosító kötelező gépjárműfelelősség biztosítás magyarországi károsultjainak kifizetéséről a Magyar Biztosítók Szövetsége és a román biztosítási garanciaalap. Az egyéb károsultak március 3-ig adhatják be igényüket a román garanciaalaphoz. Célszerű a kárkifizetési kérelmet, például díj-visszatérítési igénybejelentéseket is ugyanígy megtenni- közölte a Magyar Nemzeti Bank. Magyarországon a MABISZ méri fel és fizeti ki a kárt azoknak, akiknek ezt még térítették meg.

Sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt 11 emberrel szemben emelt vádat az úgynevezett Quaestor-ügyben a Fővárosi Főügyészség. A vádirat alapján Tarsoly Csaba és társai 2007-től egy 47 társaságból álló bűnszervezetet hoztak létre a befektetők pénzének eltulajdonítására. A szervezet tagjait könyvelők, informatikusok és más vezető beosztású alkalmazottak segítették, az ő feladatuk volt egyebek mellett a felügyelet megtévesztése. A szervezet csalást is elkövetett azzal, hogy a Quaestor csoport tényleges fizetésképtelen helyzetéről a befektetőket megtévesztve vállalati kötvényeket értékesített.

Február 12-én Kubában találkozik a pápa és az orosz pátriárka. Az egyeztetésen a Vatikán és az orosz ortodox egyház kapcsolatának jövőjéről születik megállapodás. Ez lesz a katolikus és az orosz ortodox egyház vezetőjének első találkozója azután, hogy 1054-ben szakadás következett be a nyugati és a keleti kereszténység között. A pápa a február 12-e és 18-a közötti mexikói látogatása előtt, a havannai repülőtéren találkozik majd az orosz egyházfővel. A nyilatkozatot is ott írják alá.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.