Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Kevesen ismerik az európai segélyhívó számot

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Friss felmérések szerint az európai uniós lakosságnak még mindig csak alig fele ismeri az életmentésre szolgáló közös európai segélyhívó számot, a 112-t, ezért további erőfeszítésekre van szükség annak megismertetése érdekében - tájékoztatott közleményében az Európai Bizottság csütörtökön.

A 25 éve bevezetett közös segélyhívó napján, február 11-én közzétett közlemény szerint az uniós polgárok 48 százaléka tud a telefonszámról, amely a tagországok mindegyikében hívható, és azonnali bejelentést tesz lehetővé. Lengyelországban ismerik a legtöbben, 83 százalék, a második Luxemburg 80 százalékkal.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa és Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos elmondták, hogy a 112-es hívószám ismerete leginkább a fiatalok számára fontos, akik egyre többet utaznak, dolgoznak és tanulnak más uniós tagállamokban. Ezért az Erasmus+ program segítségével további erőfeszítéseket tesznek a segélyhívó szám megismertetéséért.

Az Európai Unió tagországaiban 1991-ben vezették be az ingyenes segélyhívó számot. A kezdeményezéshez EU-n kívüli országok is csatlakoztak, így Izland, Svájc és Törökország.

A 25 éves évforduló alkalmából az Európai Bizottság egységes logót készített, valamint ismeretterjesztő és oktatófilmet tett elérhetővé internetes oldalán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.