Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Tárgyalásra kéri a pedagógusokat a kormány - a nap hírei

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tárgyalásra kéri a pedagógusokat a kormány a problémák megoldásáért. Ágazati kollektív szerződést sürget a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal. Nem fogadták el a MÁV legújabb, 3 százalékos alapbér-fejlesztési ajánlatát a szakszervezetek

Még tíz kormányzati háttérintézmény sorsáról tart az egyeztetés a minisztériumokkal a megszüntetendő 73 hivatal közül - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János arról is beszélt, hogy állami támogatásra számíthatnak a tejtermelők az idén. A menekülthelyzetről úgy vélte: tavasszal újra kezdődhet az országra nehezedő migrációs nyomás, ezért fel kell készülni egy újabb biztonsági határzár létesítésére Románia felé. A közoktatással kapcsolatban a politikus megjegyezte: a kabinet azt kéri a pedagógusoktól, különösképpen a Pedagógusok Szakszervezetétől, hogy a problémák megoldásáért üljenek le tárgyalni. Az érdekképviselet erre úgy reagált, hogy mindig kész a tárgyalásra, ha egyenlő felek ülnek az asztal mellett és a résztvevőket nem a kabinet választja ki önkényesen.

Ágazati kollektív szerződést sürget a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal - közölte az orvosi kamara elnöke. Éger István az InfoRádióban elmondta: az ülés résztvevői mielőbb szeretnék az ágazati bérrendezést, az egészségügyre fordított közkiadások értékének növelését, a háttérintézmények önállóságának fenntartását, valamint a népegészségügyi szemlélet erősítését a járóbeteg- és a fekvőbeteg-ellátás felzárkóztatásával. Azt is hangsúlyozta: rendezni kell a kórházak adósságát is. Kijelentette: szüksége van az egészségügynek önálló minisztériumra megfelelő számú és felkészültségű szakemberrel.

Az MSZP szerint 400-600 milliárd forintra van szükség az egészségügyben, ennek nagyobb részét fizetésekre kell fordítani. Tukacs István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal ülésén tapasztaltakról azt mondta: soha nem látott egység van az ágazat szereplői között. Kijelentette: nem sikerült megoldani a bérszámfejtést.

Nem fogadták el a MÁV legújabb, 3 százalékos alapbérfejlesztési ajánlatát a szakszervezetek. Az érdekképviseletek pénteken bejelentik a sztrájk időpontját. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke a munkáltatói ajánlat elutasítását azzal magyarázta, hogy a MÁV jelenlegi bérfejlesztési javaslata már nem tartalmazta a korábban kilátásba helyezett önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést, és a két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetést sem. A társaság közleményében kiemelte: a MÁV-csoport vezetősége saját hatáskörben, a tulajdonossal egyeztetve, az üzleti tervek átvizsgálása után a munkabéke megőrzése érdekében ajánlotta fel a 3 százalékos alapbéremelést.

Nem történt előrelépés a BKV vezetése és a szakszervezetek csütörtökön kezdődött bértárgyalásán - közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Nemes Gábor az InfoRádióban megismételte: a legkisebb mértékű létszámleépítést is elutasítja az érdekképviselet, amely már megalakította a sztrájkbizottságot. Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója korábban a teljesítménycsökkenésre és a buszkiszervezésekre hivatkozva közölte, hogy mintegy 100 dolgozót, főként karbantartókat küld el a cég. Cáfolta, hogy ez veszélyeztetné a sofőrök munkáját.

Csaknem 190 milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapír-állomány januárban. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta: ez a társaság 2016-os éves tervének több mint harmada. Barcza György arról is beszélt, hogy leginkább az egyéves kamatozó kincstárjegynél, valamint a féléves kincstárjegynél volt a legnagyobb a növekedés.

Mexikóban több mint 13 ezer rendőr ügyel a pápa pénteken kezdődő látogatásának biztonságára. A hatóságok 42 biztonsági és információs pontot állítanak fel azokon az utakon, amelyeken keresztül az érdeklődők Mexikóvárosba és a katolikus egyházfő látogatásának többi helyszínére érkeznek. Ferenc pápa a tervek szerint felkeresi a világ legveszélyesebb városának számító Ciudad Juárezt és annak börtönét.

Újra indul a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztjáért Christine Lagarde. A washingtoni székhelyű nemzetközi szervezet igazgatótanácsának közleménye szerint a francia pénzügyi szakember az egyetlen jelölt az IMF élére. Christine Lagarde ötéves megbízatása július 5-én jár le. A Nemzetközi Valutaalapnak hagyományosan európai a vezérigazgatója, míg a Világbank elnökét jellemzően az Egyesült Államok adja.

Elhunyt Rudas Ferenc labdarúgó. A válogatott futballisták eddigi korelnöke, a Ferencváros legendás jobbhátvédje 95 éves volt. Rudas Ferenc felnőtt labdarúgóként csak a Ferencvárosban játszott, amellyel egy bajnoki címet nyert és három Magyar Kupa-diadal részese volt. 1943 és 1949 között 23-szor szerepelt a nemzeti együttesben, és három gólt szerzett. 1954-es visszavonulását követően alacsonyabb osztályú együttesek edzője volt, de nem szakadt el a Ferencvárostól, ugyanis a Fradi Baráti Kör első elnöke volt. Rudas Ferencet a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.