Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: a hazafiak kötelessége megteremteni a sokak Magyarországát

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar hazafiak kötelessége megóvni a nemzetet és a hazát, megteremteni a sokak Magyarországát - mondta a Demokratikus Koalíció szombati, budapesti kongresszusán a párt elnöke, amikor bemutatta Sokak Magyarországa elnevezésű programjukat.

A DK által javasolt "radikálisan mérsékelt politikáról" beszélő Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: Magyarország jelenleg nem a történelem főutcáján masírozik, hanem a semmibe menetel, a DK viszont a sokak Magyarországának kíván új reményt teremteni.

Szavai szerint politikai mentalitásuk továbbra is arra épül, hogy kívánják a szabadság rendjét, az emberi méltóság tiszteletét, hisznek a szociális piacgazdaságban, a parlamentáris jogállamban, az európai elkötelezettségben, a transzatlanti szövetségben. Amikor szemben állnak a kormánypártokkal és "segédcsapatával, a Jobbikkal", az azért történik, mert az látják, hogy a Fidesz folyamatosan megsérti ezt a négy alapelvet - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc azt ajánlotta, hogy a döntések lehetőségét osszák meg újra az állampolgárok és a képviselők között. Egy sor dolgot népszavazással döntsenek el, adják vissza a sztrájkhoz való jogot, ne engedjék, hogy a hatalmon lévők betölthessenek minden állami hivatalt, és "ha kell, ne engedjük, hogy az egyszerű többség köztársasági elnököt válasszon" - fogalmazott.

A politikus Antall József egykori miniszterelnököt idézve azt mondta, a magyarok megtanultak alámerülni, ebben van történelmi tapasztalatuk. Azt viszont nem ajánlja, hogy megpróbálják kibekkelni "a mostani hatalmasok vigasságát" - közölte hallgatóságával. Nem lehet mást tenni, mint birokra kelni és birtokba venni az országot - jelentette ki.

A Kossuth téri pedagógustüntetéssel kapcsolatban kijelentette: a tanárok nem fogják megvívni a nővérek, az orvosok, szociális munkások, közgyűjteményben dolgozók, vasutasok, rokkantnyugdíjasok küzdelmét. A tüntetés ugyanakkor sokaknak reményt adott, mert a résztvevőket nem tudták megosztani, megvásárolni, leszalámizni, a tanárok egy pillanatra nem csak a diákok, hanem a nemzet tanárai is voltak - közölte.

A DK elnöke hangsúlyozta, a tüntetők minden követelése a 2010 utáni változtatások visszavonásáról szól. "Vége az elmúlt nyolcévezésnek" - üzent a kormánypárti politikusoknak a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc ezt követően arra figyelmeztette Orbán Viktort, hogy - mint fogalmazott - "dacára beláthatatlan tehetségének" gondolkozzon el azon, hogy pedagógusok tízezrei, valamint másfél millió gyerek és családja gondolja úgy, rossz irányba halad az oktatás.

Kiemelte, nem a Klikkel van probléma. "Az egy egyszerű kérdés, meg kell szüntetni" - mondta, majd hozzátette, a rendszer egészével van probléma, azzal, hogy a kormány senkit sem tekint partnerként.

"Orbán világában mi legjobb esetben lojális, diplomás, betanított munkások leszünk, akik végrehajtják a hatalom által lediktáltakat" - fogalmazott, és úgy folytatta, "azt akarják, hogy egy darabka fogaskerék legyünk az orbáni gépezetben és a végén még hálásak is legyünk, ha néha megolajoznak bennünket". Gyurcsány Ferenc szerint ezzel szemben az embereknek kellene a középpontban lenniük, és Orbán Viktornak kellene a fogaskeréknek lennie. "Cserélhető alkatrésznek tetszik lenni, és ahogy látom el is tetszett kopni egy kicsikét" - üzent ismét a miniszterelnöknek a DK vezetője.

Gyurcsány Ferenc megismételte pártja azon korábbi bejelentését is, amely alapján a kormányra kerülésüket követő tíz évben háromszorosára emelnék az egészségügyben és oktatásban dolgozók bérét, az első öt évben évenkénti 15 százalékos, utána pedig 10 százalékos béremelésekkel.

Beszéde végén felmutatta azt a kiadványt is, amely a DK arra vonatkozó ajánlásait tartalmazza, hogy mit kellene még tenniük kormányra kerülésük után. "Nem diktálni akarunk, hanem párbeszédet arról, hogy milyen legyen a jövő Magyarországa, a sokak Magyarországa" - fogalmazott.

A DK VI. kongresszusát a Syma rendezvényközpontban tartják, a tervek szerint a résztvevők azon elfogadják a Sokak Magyarországa elnevezésű programot.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.