Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogadják Gaskó lemondását - lapszemle

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzet úgy tudja, várhatóan elfogadja a Liga Szakszervezetek mai tanácsülésén Gaskó István lemondását, így az eddigi elnök megkaphatja a távozásával járó összesen csaknem 12 millió forintot. Több elnökségi tag a lemondás helyett fegyelmivel menesztette volna az elnököt, aki így elbukná a pénzt.

A Magyar Időkben arról olvashatnak, hogy mind nagyobb számban kényszerülnek külsős orvosokat igénybe venni a betegellátás biztosításához a magyar kórházak. A közreműködői szerződések száma a 2013-as 7200-ról 2014-re 8800-ra nőtt, a kifizetett díjak pedig 39 milliárdról 44 milliárd forintra emelkedtek. A közreműködői szerződések egyik típusa valamilyen szolgáltatásra szól, másik részüket pedig orvosokkal kötik. A kórházak ugyanis számos esetben nem tudják megvásárolni és működtetni a nagy értékű diagnosztikai eszközöket, ahogy gyakran képtelenek ellátni kizárólag saját munkatársaikkal az ügyeleteket is.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számos munkatársának fizetése alig haladja meg a minimálbért. Egy középfokú végzettségű, kezdő pénzügyjárőr például nagyjából bruttó 130 ezer forintot keres havonta. A Belügyminisztérium állományába tartozók viszont jóval többet vihetnek haza.

A Magyar Idők szerint már nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hanem a Központi Nyomozó Főüygsészség nyomoz Weisz Tamás ügyében. Az erről megjelent sajtóhírekkel szemben vélhetően nem azért, mert mentelmi joggal védett személy is a hatóság látókörébe került.

A Népszabadságból megtudhatják, hogy a mozikba került az 1910-es évek bűnügyi históriája, a Mágnás Elza-történetet feldolgozó Félvilág. A lap a férfi főszereplővel, Kulka Jánossal készített interjút, akit arról kérdeztek, kutatott-e Schmidt Miksa, a kiscelli bútorgyáros élete után, mitől lesz valaki filmszínész és a feketelisták után van-e olyan médium, amelynek ne nyilatkozna.

A Népszabadság szerint több mint negyven százalékkal nőtt a budai panellakások átlagára tavaly, az eladásukhoz szükséges idő pedig országszerte mindössze 24 napra csökkent. A vevők korábban meglehetősen erős alkupozíciója is alaposan gyengült, akadnak immár olyan adásvételek, amelyek során licit indul az áhított ingatlanért.

A Magyar Időkből megtudhatják, nemcsak a sertés-, hanem a baromfihús ára is csökkent az év elején, itt azonban nem az alacsonyabb forgalmi adó, hanem a csökkenő kereslet áll az áresés hátterében. A lap idézi az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentését, mely alapján az egész csirke feldolgozói ára 6 százalékkal, a csirkecombé 11 százalékkal volt alacsonyabb január végén, mint egy évvel korábban. A csirkemell ugyanebben az időszakban 2 százalékkal lett olcsóbb.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: a terv szerint épül, így 2017 nyarán megkezdheti működését a tiszapüspöki gabonafeldolgozó. Már a munkaerő-toborzás is megkezdődött, a második negyedévtől várhatóan folyamatosan veszik fel a dolgozókat.

A Portfolio arról ír, hogy az állami támogatások komoly hatással vannak az agglomerációs ingatlanpiacra. Legalábbis ezt mutatják a múltbéli tapasztalatok, a nagyobb támogatás hatására jelentősen növekedett az épített lakások száma, főként a saját célú építkezéseké. Most is hasonló folyamatra számítanak, az új otthonteremtési támogatási szabályok újabb löketet adhatnak az "alvó városokban" való építkezéseknek.

Hanganyag: Németh Zoltán

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.