Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Országos népszavazást kezdeményez a kormány - a nap hírei

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megosztotta a parlamenti ellenzéki frakciókat a kormány népszavazási kezdeményezése. Közös lépéseket tesz a menekültáradat megállítására Ausztria és kilenc balkáni állam.

Országos népszavazást kezdeményez a kormány a kötelező betelepítési kvóta eltörlése ügyében - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta: a kérdést a kabinet már be is nyújtotta hitelesítésre a Nemzeti Választási Irodához. Hangsúlyozta: a kötelező betelepítésről szóló döntést nem lehet elvitatni a magyar parlamenttől. A kormányfő úgy fogalmazott: a kötelező betelepítési kvóta átrajzolná az ország és a kontinens demográfiai, vallási, kulturális térképét, és ezt nem lehet az emberek véleményének kikérése nélkül eldönteni. Hozzátette: nem csatolnak más kérdést, például a vasárnapi boltzárról szólót, a kötelező betelepítési kvótáról kiírandó referendumhoz. A miniszterelnök emellett javaslatot kér a népszavazások kezdeményezésével összefüggő szabályok megváltoztatására a Nemzeti Választási Irodától, illetve a Nemzeti Választási Bizottságtól.

Megosztotta a parlamenti ellenzéki frakciókat a kormány népszavazási kezdeményezése az uniós betelepítési kvóta ügyében. Tóbiás József, a szocialista párt elnök-frakcióvezetője közölte: az MSZP egyetért azzal, hogy az Országgyűlés feje fölött ne lehessen dönteni a magyar emberek sorsát érintő kérdésekben. A politikus szorgalmazta, hogy a referendummal egy időben népszavazást lehessen tartani a vasárnapi zárva-tartásról és a földárverésekről. A Jobbik részéről Z. Kárpát Dániel üdvözölte a népszavazási kezdeményezést és bejelentette, hogy pártja ötpárti egyeztetést kezdeményez. A LMP-s Ferenczi István úgy fogalmazott: a kabinet a kvótareferendum kezdeményezésével tovább folytatja a népszavazás intézményének kiüresítését.

Az európai bírósági döntés tiszteletben tartásával új szabályozást dolgoz ki a kormány a SZÉP-kártya ügyében - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: mindenképpen olyan rendszerre van szükség, amely megfelel a magyar érdekeknek. Az Európai Unió Bírósága kedden hozta nyilvánosságra, hogy nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP-kártya és az Erzsébet étkezési utalvány rendszerének egyes elemei.

Széleskörű megállapodás-tervezetet juttatott el a kormány a pedagógusok sztrájkbizottságának a hét végén. A kormányzati portálon nyilvánosságra hozott dokumentum szerint felül kell vizsgálni a Nemzeti alaptantervet és a kerettanterveket, emellett csökkenteni kell a megtanítandó lexikális tananyagot. A tervezet alapján a többlettanítás után óradíjat kell fizetni a pedagógusoknak, emellett csökkenteni kell a tanárok adminisztrációját. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak haladéktalanul rendeznie kell a jövedelemelmaradásokat.

Már szerdán is több rendezvényt tartottak a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a kommunista diktatúra hőseinek életpályáját nevezte a mindenki számára fontos tanulságnak a Gulág-emlékműnél tartott koszorúzáson. Csütörtökön a fővárosi Olimpia parkban, Kovács Béla szobránál folytatódnak a megemlékezések. Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak. 1947 február 25-én a szovjet megszálló hatóságok letartóztatták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Országszerte már több mint 76 ezer hektárnyi földterület van víz alatt - olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján. Egy helyen a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben. A legnagyobb elöntés, több mint 22 ezer hektár a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén van. Süle Katalin a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szóvivője az InfoRádióban elmondta: az őszi vetésterület 3 százalékát borítja víz, a tavaszi vetések kezdete pedig csúszhat.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója szerint a tavaly Magyarországra érkezett menedékkérők közül sokan jó eséllyel megkapták volna a menekült-státuszt, ha nem utaznak tovább. Végh Zsuzsanna az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy 175 ezer menedékkérelem érkezett és a menekültek 80 százaléka válságövezetből érkezett. A főigazgató szólt arról is, hogy a végső cél továbbra is Németország a menekültek többsége számára. Hozzátette: a menekültek számának növekedésére számít a tavaszi hónapokban.

Közös lépéseket tesz a menekültáradat megállítására Ausztria és kilenc balkáni állam - jelentette be az osztrák belügyminiszter. Johanna Mikl-Leitner az érintett országok bécsi tanácskozása után kiemelten fontosnak nevezte Macedónia támogatását, ezért Ausztria húsz főre emeli a macedón-görög határ őrizetének megerősítésére felajánlott rendőrök számát.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.