Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Tombol a belvíz a Balatonnál

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Harmadfokú a belvízvédelmi készültség a Balatonnál, a tó vízszintje továbbra is 130 centiméter. A vízeresztés folyamatos a Sió-zsilipen - mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az InfoRádiónak.

"Az érvényes üzemelési szabályzat szerint most már 120 centiméter lenne a Balaton maximális szabályozási vízszintje, ezért több mint két hete 123 centinél elkezdtük a vízeresztést, ami folyamatosan tart, pillanatnyilag 40 köbméterrel eresztünk le a Balatonból" - mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az InfoRádiónak.

Hozzátette: a balatoni vízszint maximumát 110 centiről emelték 120 centiméterre, ez két éves próbaüzemre szól.

"Ez azt jelenti, hogy 2 éven keresztül folyamatos monitoringot építünk ki és megfigyeljük a Balaton teljes vízgyűjtő rendszerét. Feltérképezzük mindazokat a problémákat, ahol gondok jelentkezhetnek és meghatározzuk azokat a műszaki beavatkozásokat, amik ahhoz szükségesek, hogy tartósan 120 centiméteres maximális vízszinten tudjuk tartani" - hangsúlyozta a vízügyi igazgatóság vezetője.

Mint mondta, a szabályozási sáv év közben változik. A tavaszi időszakban csak májusig tart a 120 centiméter, hiszen ezt követően a párolgás már olyan jelentős a Balatonnál, a nyári csapadék fajlagosan pedig olyan kevés, hogy sok éves átlagban legalább 40 cm a vízszint csökkenése májustól augusztusig.

"Ahhoz, hogy a mennyiséget növeljük, a Balaton teljes vízgyűjtő területét kell megvizsgálni. Pillanatnyilag a Kis-Balatonon is másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, és a déli területen is harmadfokú a készültség" - jegyezte meg Csonki István.

A vízügyi igazgatóság vezetője hozzáfűzte: a vízgyűjtőn sok csapadék hullott le február hónapban, a sok éves átlag háromszorosa, amit most kezelniük kell.

"Úgy kell levezetni a többletet, hogy máshol ne okozzon problémát, gondolok itt a Siómentére, a Kapos és a Duna vízgyűjtőjére. Úgy kell leengednünk, hogy folyamatosan nézzük, az alsó szakaszon milyen belvíz helyzet alakult ki és ennek függvényében tudunk tovább nyitni a Sió-zsilipen. Pillanatnyilag ezt a 40 köbmétert bírja el a rendszer nagy biztonsággal. Amennyiben megváltozik az időjárás vagy könnyebb lesz a helyzet a déli területeken, akkor az intenzitás növelésére is lesz lehetőség" - hangsúlyozta Csonki István.

Mint mondta, mindenképpen át kell építeni a csatornarendszereket, és ennek most a mértékét kell pontosan meghatározni.

"Azoknak a déli parti településeknek a vízszintje, amelyek kiépültek a vasút és a Balaton között, nem felel meg még a 100 centis előírásnak sem. De nemcsak a belterületi vízelvezetésről van szó, hanem a Balatonba torkolló déli vízfolyásokról is, hiszen azokból is jelentős csapadékmennyiség jön ilyenkor a Balaton felé." - fogalmazott Csonki István.

Hanganyag: Kálló Izabella

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.