Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

"Fontos az oktatásban a bizalom, amit tönkre lehet tenni"

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az oktatási jogok biztosa szerint a bizalmi helyzet az oktatás kötőszövete, ezt azonban gyorsan tönkre lehet tenni.

Aáry-Tamás Lajost a "Nem leszek suliban" elnevezésű kezdeményezésről kérdezték az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában. A Facebookon meghirdetett akció a pedagógusok iránti szolidaritás kifejezését szolgálja; a szervezők arra kérik a szülőket, hogy ne engedjék a gyermekeiket iskolába február 29-én, hétfőn.

Az oktatási jogok biztosa azt mondta, hogy egy ilyen megmozdulás két táborra oszthatja a gyermekeket, és rövid idő alatt tönkreteheti az iskolát jellemző bizalmi légkört. Pedig ez a bizalmi tőke "nagyobb, mint gondolnánk": a gyermekek a szüleik után a tanáraikban bíznak meg leginkább - tette hozzá.

Aáry-Tamás Lajos szerint különleges jogsértő helyzetet teremtenek azok a pedagógusok, akik azt írják be a gyermekek ellenőrzőjébe, hogy ne vigyék őket hétfőn iskolába, egy tanár ugyanis nem haragudhat egy diákra azért, mert a kötelességét teljesíti.

Az oktatási jogok biztosa azt mondta, hogy komoly problémák alakulhatnak ki a "Nem leszek suliban" kezdeményezéshez hasonló akciók hatására, ezért arra biztatta a szülőket, hogy probléma esetén inkább forduljanak hozzá. A www.oktbiztos.hu internetes oldalon minden elérhetőséget megtalálnak - emelte ki.