Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Rácz Jenő: Ha többen irányítanak, a csapat veszít

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egységet és az összefogást hiányolja az egészségügyből a kórházszövetség korábbi vezetője, Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter. A Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte, hogy oki terápiára, és nem tüneti kezelésre van szükség.

A politikában két dolog hozhat változást: az érdek és a kényszer - fogalmazott a kórházigazgató.

"Ha a kényszer oldaláról közelítjük meg a kérdést, akkor látjuk, hogy a rendszerváltás után nagy egészségpolitikai változás történt lakossági nyomás hatására. Ez a három igenes népszavazás története, amely teljesen kilökött egy politikai irányt az egészségügy területéről. Ez mutatja, milyen nagy jelentősége van az ilyen jellegű kérdések társadalmi szintű megvitatásának. Akkor a lakosság döntött, most úgy érzem, az egészségügy szereplői vannak ilyen szituációban. Az ő döntésük egyrészt a lábukkal való szavazás: sokan mennek ki, másrészt a rendszeren belül is történnek olyan mozgolódások, amelyekre oda kell figyelni" - mutatott rá Rácz Jenő.

Oki terápiára, és nem tüneti kezelésre van szükség - folytatta gondolatmenetét a volt miniszter, aki az egységet és az összefogást hiányolta az egészségügyben.

"Tételezzük fel minden szereplőről, hogy jót akar, kevés az, aki egyébként szándékosan akarna rontani a helyzeten" - tette hozzá.

Rácz Jenő az amerikai fociból kölcsönzött hasonlattal magyarázta el, hogy szerinte miért bicsaklanak meg évtizedek óta az egészségügyi reformok.

"A nézőtértől a pálya széléig sok elemző dolgozik egyszerre, az adataikat összegyűjtik és az edző ez alapján határozza meg a következő lépést. Amikor a pályára küldi a csapatot, egyetlen irányító van, ha többen próbálnak irányítani, a csapat vesztésre van ítélve" - fogalmazott a kórházszövetség korábbi vezetője.  

Mindenki mondhassa el a véleményét és a javaslatait, de az egészségügynek egy irányítója van, és őt Ónodi-Szűcs Zoltánnak hívják - szögezte le a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója.

A magyar egészségügynek több költségvetési támogatásra van szüksége, a meglévő forrásokat pedig megfelelően kell felhasználni - mondta a továbbiakban Rácz Jenő.

"A jelenlegi egészségügyi ellátórendszerünkben a szakma szabályai szerinti ellátáshoz a jelenlegi forrásoknál többre van szükség. Minden statisztika ezt mutatja, az államtitkár véleménye szerint is. Ahhoz, hogy egyébként a visegrádi országok átlagához fölérjünk, a GDP-arányos egészségügyi részesedést körülbelül egy-másfél százalékkal kellene emelni. Ugyanakkor a meglévő közpénzeket a lehető legoptimálisabban kell felhasználni, nyilván vannak szakmai kérdések" - fejtette ki.

A korábbi egészségügyi miniszter arról is beszélt, hogy a jobb betegellátás érdekében a strukturális és funkcionális problémákat mielőbb meg kell oldani.

"Csak azért, hogy a rendszer csendesebb legyen, nem szabad többletpénzt beletenni, inkább azért, hogy jobb betegellátást tudjunk biztosítani. Az pedig a struktúrához való hozzájutást, funkcionális kérdésekben való elgondolkodást, és adott esetben a finanszírozási szabályok változását jelenti" - hangsúlyozta.

Rácz Jenő a kórházi fertőzések ügyével kapcsolatban azt emelte ki, hogy minden intézménynek be kell tartani a minimumfeltételeket, egyes kórházakban azonban ezek nehezen betarthatóak.

"Vannak olyan jellegű szabályok, amelyek nem pénzfüggőek. A kézmosás például nem feltétlenül az, de a kézfertőtlenítés költsége nem áll arányban azzal, amilyen problémát a hiánya okozhat. Ugyanakkor a zsúfoltság, a gyors munkafolyamatok egymásutánisága ezeket a könnyen végezhető és nem drága aktusokat hagyja ki a rendszerből, ami viszont a későbbiek során súlyos károkat okozhat" - mutatott rá.

A Veszprém megyei Cholnoky Ferenc kórház főigazgatója hangsúlyozta, működőképes és betartható szabályrendszert kell meghatározni az intézmények számára.

Hanganyag: Exterde Tibor, Herczeg Zsolt, Szabó S. Gergõ

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.