Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Rétvári: a kommunista rendszerek az irigységre és a kegyetlenségre építettek

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kommunista rendszerek "alapértéke" az irigység, a gyűlölet, a másik ember iránti gyanakvás volt, nem a szabadságra, hanem az elnyomásra építettek - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Veritas Történetkutató Intézet tanácskozásán pénteken Budapesten.

A parlamenti államtitkár a Kárpát-medencei tragédiáink 1944-1953 - magyarok és magyarországi németek szovjet hadifogságban, kényszermunkán és a Gulágon című konferencián zárszavában rámutatott: ezekben a rendszerekben nem engedték, hogy közösségek szerveződjenek, egyéni gondolatok szülessenek. Az egész időszak értékrendje a kiszolgáltatottságra, a korábbi időszak megtörésére épült - közölte Rétvári Bence, aki szerint nem volt olyan dolog, amit ne akartak volna megváltoztatni.

Megjegyezte: a kegyetlenség, a szívtelenség volt a kiválasztási szempont, a hazaszeretet az állami vezetőknél kizáró oknak bizonyult, és ennek kiszűrésére törekedtek a hétköznapokban is, ez itatta át a hétköznapokat is.

A Mária Valéria híd lerombolására, majd újjáépítésére utalva azt mondta: a bevonuló szovjet csapatok a testvériséget szerették volna rákényszeríteni a közép-európai országokra, és ez ugyan a szavak szintjén többé-kevésbé meg is valósult, de valójában csak még nagyobb ellenállás született az országok között. A valóságban annyi együttműködés és barátság sem lehetett Csehszlovákia és Magyarország között, hogy egy hidat újjáépítsenek. Ezt nem a nemzetközi szocializmus és testvériség, hanem a demokrácia hozta el - jegyezte meg az Emmi parlamenti államtitkára.

Hozzátette, hasonló helyzet és ellenséges hangulat alakult ki a magyar-román határon, s azt a szocialista időszak csak még inkább felerősítette.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy 2011 óta augusztus 23-a az unión belül a 20. századi önkényuralmi rendszerek áldozatainak közös emléknapja. Szerinte ezzel talán sikerült valamelyest áttörni a hallgatás falát, hiszen Nyugat-Európában is ugyanúgy is meg kell emlékezni a holokauszt és a kommunista diktatúra áldozatairól. Ezzel sikerült végre európai szinten is megmutatni, hogy amikor a diktatúrák áldozatairól beszélnek az unión belül, akkor ugyanúgy beszélni kell a Gulágra hurcoltakról és a zsidó származású emberek megsemmisítő táborokba hurcolásáról.

Szólt arról is, hogy nagyon sok eseménynek van világnapja, de a kommunista diktatúrák százmillió áldozatának nincs. Mintha a világ adósa lenne százmillió halottnak, akik akár Sztálin, akár Rákosi, akár Enver Hodzsa vagy mások kegyetlenségei nyomán vesztették életüket - fogalmazott Rétvári Bence. A parlamenti államtitkár szerint ez lenne az az elégtétel, amit minimálisan megérdemelnének.

Ugyanakkor bízik abban - mondta -, hogy a visegrádi négyek politikai súlyának növekedése az európai politikában talán a történelmünket is jobban előtérbe helyezi, és az áldozatok számára is valamelyest elégtétel lehet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!