Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Czibere: kedvezőek a gyermekjóléti reform tapasztalatai

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kedvezőnek nevezte a gyermekjóléti reform tapasztalatait az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Kaposváron.

Czibere Károly a Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete által szervezett regionális szakmai nap sajtótájékoztatóján azt mondta: a járásokban januártól kialakított család- és gyermekjóléti központok dolgozói komolyan veszik feladataikat, azt felkészülten, felelősségteljesen végzik.

Az Országgyűlés a párhuzamosságok megszüntetése, a családok hatékonyabb támogatása érdekében tavaly nyáron döntött a gyermekjóléti és a családsegítő központok egyesítéséről.

A reform részeként a gyermekjóléti szolgálatoknál elválasztották egymástól a családgondozási és a hatósági feladatokat, a szolgálatok erősítése érdekében növekedett azok támogatása és a dolgozók bérére fordítható összeg.

A járásonként létrehozott járásközponti önkormányzati fenntartású család- és gyermekjóléti központok száma országosan 48-ról 198-ra emelkedett. Feladatuk a gyermekek védelembevételével kapcsolatos hatósági munka tervezése, a gyámhivatallal való kapcsolattartás, s olyan speciális szolgáltatások biztosítása, mint a pszichológus. A szolgálatoknak januártól kizárólag szolgáltatási feladataik vannak.

Czibere Károly a gyermekjóléti reformot az ágazat legnagyobb horderejű átalakításának nevezte az 1997-es gyerekvédelmi törvény életbe lépése óta.

A kormány elkötelezett abban, hogy a gyermekeink minden, az életkoruknak megfelelő segítséget megkapjanak szellemi, lelki, testi fejlődésükhöz - fogalmazott. Hozzátette: ez egyrészt az alaptörvény által biztosított jog, de emellett jól felfogott társadalmi érdek is, hiszen a gyermekek támogatása olyan beruházás egy társadalom jövőjébe, amelynek minden forintja megtérül.

A hátrányos helyzetű és a veszélyeztetett gyermekek tekintetében fokozott felelősségünk van, hogy ne kallódjanak el, és mindegyikük számára megteremtsük az esélyt a felemelkedésre - mondta Czibere Károly.

Az államtitkár kitért arra: több olyan intézkedés van még, amely ezt a célt szolgálja. Példaként a bölcsődei reformot és a gyermekétkeztetés kiterjesztését említette.

Czibere Károly fontosnak nevezte, hogy az ágazatban dolgozók valódi érdemi segítséget kapjanak a kormánytól, s elegendő eszközük, idejük, erőforrásuk legyen a családokkal foglalkozni. Ennek mentén egy családgondozóra nem 50-60, hanem legfeljebb 25 család jut, amelyeket havonta egyszer meg kell látogatniuk.

Hangsúlyozta: annak érdekében, hogy e feladatokra munkatársakat találjanak, s a mostaniakat anyagilag megbecsüljék, növelték a dolgozók bérére fordítható összeget.

A kormány tisztában van azzal a hősies küzdelemmel, amit a gyermekeinkért folytatnak - hangoztatta.

Czibere Károly szólt arról is, hogy a szakemberek munkáját egy, a napokban elkészült szakmai protokoll, módszertani ajánlás segíti, az Emmi és az ágazat vezetésének javaslattevő, tanácsadó szerveként pedig megalakul a gyermekjólét és gyerekvédelem szakmai kollégiuma.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekjóléti reformmal januárban életbe lépett változások tapasztalatait egy nyolc állomásból álló konzultációsorozat keretében vitatják meg az érintett szakemberekkel.

Ennek első állomása Kaposvár, amely olyan érdekes modelleket dolgozott ki a szociális védelem rendszerében, amelyek a jogalkotóknak és más városok vezetőinek is mintaként szolgálhatnak arról, miként kell gondolkodni rászorulók segítéséről.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere arról beszélt, hogy a város többszintű segélyezési rendszert vezetett be, minden rászorulón igyekszik segíteni, s erre évi mintegy 250 millió forintot költ.

"Ha valakinek téli tüzelőre, gyógyszerre van szüksége, megvesszük helyette, ha nem tudja fizetni a villanyszámláját, kifizetjük helyette, ha munkát keres, munkalehetőséget biztosítunk neki" - mondta.

A politikus szólt arról, hogy a gyermekjóléti reform tizenhat új családgondozó felvételét jelenti a somogyi megyeszékhely családsegítő központjába. A bérükről elmondta, hogy egy pályakezdő családsegítő az ágazati pótlékokkal nem 129 ezer, hanem 172 ezer 600 forintot keres havonta.

Valentin napi wellness ajánlatok

Kényeztesse párját Valentin napi meglepetéssel valamelyik wellness szállodában.

Csapatépítés, esküvő, konferencia?

A Travelo rendezvény melléklete jobbnál jobb tippekkel könnyíti meg rendezvényei szervezését!