Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Kutyába sem veszik a nem őshonos magyar kutyafajtákat?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kifogásolják az ellenzéki frakciók az ebtenyésztés szabályain - a bürokrácia-csökkentés jegyében - lazító kormánypárti módosítást.

Az előterjesztés indoklása szerint, míg Magyarországon a tényleges állattenyésztési ágazatokban - mint a szarvasmarha, kecske, sertés - összesen 217 fajta törzskönyvezését és tenyésztését végzik, addig az ebtenyésztő szervezetek összesen 155 ebfajta fenntartását, ami indokolatlan terhelést jelent a tenyésztési hatóságnak és az államigazgatásnak.

A tervezet értelmében 9 magyar ebfajta - a komondor, a puli, a pumi, a mudi, az erdélyi kopó, a kuvasz, a rövid szőrű, illetve a drótszőrű magyar vizsla, továbbá a magyar agár - kivételével az összes többi eb tenyésztésével összefüggő állami szabályozás megszűnik.

Nagy István, a földművelésügyi tárca államtitkára szerint sem Európában, sem a világ többi részén az ebtenyésztésnek a hazaihoz hasonló szabályozása nem ismert, ez a tevékenység mindenhol a civil világ részeként működik. A szetterek, terrierek, a máltai selyemkutya vagy a kínai meztelen kutya esetében nincs semmi keresnivalója az állami szabályozásnak.
Horváth István a Fidesz vezérszónokaként úgy látta, hogy az előterjesztés révén a törzskönyvezett kutya fogalmának újra értéke lehet Magyarországon.

Mint mondta: az ebtenyésztési ágazat megkapja az önrendelkezés lehetőségét.

Kiss László, az MSZP vezérszónoka azonban nem támogatta a javaslatot, amelynek eredményeként - mint mondta - érdemi kontroll nélkül működhet majd több tenyésztő. Hozzátette: most az állam ott vonul vissza, ahonnan pont nem kellene visszavonulnia.

Egyed Zsolt, a Jobbik részéről maga is aggodalmának adott hangot ezzel kapcsolatban, illetve úgy látta, hogy gátat kell szabni a kutyák igénytelen szaporításának. Mint mondta: Sem a törvények, sem ezek a tenyésztő szervezetek nem tudnak ennek gátat szabni.

Az LMP-s Ikotity István szintén nem támogatta a javaslatot, mert úgy látta, hogy az magánérdekeket szolgál. Szerinte a Fidesz csak az őshonos kutyafajtákat menti ki a tenyésztési káoszból, az összes többi fajta esetében szabad utat enged a poszt-kommunista kutyaszaporítási biznisznek.

Zárszavában Nagy István, közölte: két évtizede próbálják szabályozni a területet, de nincs megnyugvás a kutyás társadalomban, nem sikerült olyan szabályokat alkotni, amelyek mindenkinek megfelelők. A kutyás szervezeteket az államtitkár arra biztatta, hogy ne egymás ellen harcoljanak, hanem tegyenek különbséget a tisztességes és tisztességtelen tenyésztők között, a szaporítással foglalkozó tisztességteleneket zárják ki soraikból.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.