Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

"Még mindig van, aki a PIN-kódját kiragasztja"

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Száz százalékos biztonság sehol sem létezik - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője. Bencsik Balázs hozzátette: bár az alapvető biztonsági intézkedésekkel a legtöbben tisztában vannak, sajnos még mindig előfordul az állami szférában is, hogy valaki a PIN-kódját a monitorra ragasztva tárolja.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet egyik legfontosabb feladata, hogy megelőzze a biztonsági problémákat - mondta Bencsik Balázs, a szervezet vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Kormányzati szerv esetében hatósági jogkörünk van arra, hogy ellenőrizzük a jogszabályi kritériumoknak való megfelelést, ami prevenciós intézkedés. Majd a másik oldalról, amikor adott esetben bekövetkezik egy biztonsági incidens - és minden esetben bekövetkezik biztonsági incidens, mert olyan rendszer még nem volt a világon, ahol ne lett volna bármiféle biztonsági probléma -, akkor annak a biztonsági incidensnek a kivizsgálásában részt veszünk, és megpróbálunk további támadási spektrumokra következtetni, ezzel megóvva más állami szervezeteket" - ismertette Bencsik Balázs.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője kiemelte, hogy nemcsak hatósági ellenőrzéseket végeznek.

"A szabályunk tartalmaz egy bűvszót, amit úgy hívunk, hogy sérülékenységvizsgálat. Ezt a sajtóban és a szakmában is úgy hívunk, hogy etikus hacker tevékenység. Ilyenkor megpróbálunk hackermódszerekkel egy informatikai rendszerbe betörni. Ez egy penetrációs teszt, sérülékenységanalízist jelent" - közölte a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője.

Bencsik Balázs arról is beszélt, hogy a 2013-as törvényalkotás óta két évig dolgoztak a hivatal felállításán.

"Az elmúlt két évben számba vettük azokat a kérdéseket, azokat a problémákat, amiket láttunk a törvény megalkotása óta. A jogalkotó hozott egy olyan döntést, hogy némi egyszerűsítést, központosítást végez ebben a szervezetrendszerben. Így alakulhatott meg 2015-ben a Nemzeti Kibervédelmi Intézet" - mondta.

Bencsik Balázs hozzátette: Magyarországon kevés a megfelelőlen képzett szakember, így többnyire a frissen végzett egyetemi hallgatókból kerülnek ki az új kollégáik.

Nagyon sok rétege van a biztonságnak, amelyeket egymásra kell építeni a számítástechnikai eszközök használatakor - mondta a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője.

"Száz százalékos biztonság nem létezik, és tényleg nem létezik. Mi csak azt tudjuk megtenni, hogy olyan védelmi megoldásokat alkalmazunk, amivel a potenciális adatlopásokat megnehezítjük, megdrágítjuk. Azt, hogy hogyan nem fogja megérni a bűnözőnek, hogy ellopja a bankszámla-adataimat" - magyarázta Bencsik Balázs.

"A Nemzeti Kibervédelmi Intézetnél törvényi cél, hogy a kormányzati felhasználók tekintetében ezt a fajta biztonságot erősítsük. Erre az évre az a cél, hogy az ügyfeleink felhasználói tekintetében a tudatosság szintjét emeljük. Ennek érdekében például tavaly októberben végeztünk egy nem reprezentatív felmérést interneten. Megnéztük, hogy az alapvető biztonsági kérdésekre hogyan válaszolnak a kormányzati felhasználók. Azt kell mondjam, hogy annyira nem vészes a helyzet, tehát az alapvető biztonsági kérdésekkel, problémákkal tisztában vannak, ezek ellenőrzése lesz majd egy újabb kihívás. Sajnos még mindig előfordul az állami szférában is, hogy valaki a PIN-kódját a monitorra ragasztva tárolja" - mondta az intézet vezetője.

Bencsik Balázs a műsorban hangsúlyozta, hogy mindegyik állami szervezet megfelelő informatikai védelmi képességekkel rendelkezik.

Hanganyag: Exterde Tibor, Németh Zoltán, Szabó Gergõ

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.