Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Így választ műtőt az okosbeteg

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megdöbbentő különbségek tapasztalhatók a várólisták között az ország különböző régióiban: van, ahol hónapokat, netán éveket kell várni egy-egy műtétre, máshol kevesebbet. Éppen ezért érdemes - és a szabályok értelmében lehet is - máshol végeztetni a betegeknek a rájuk váró műtétet, ha az illetékes kórházban túl hosszú a várólista - tudta meg az InfoRádió Rudner Ervintől, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagjától.

"A várólisták az elmúlt két évben a várólista-csökkentő program hatására jelentősen csökkentek - megváltozott a várólistán szereplők száma és a várakozási idő nagyságrendje is. Ez egy országos átlag, vannak területi egyenetlenségek és különbségek. Ezért is indult el az az újszerű megoldás, hogy azokon a területeken, ahol a várólista jelentősen hosszabb az átlagosnál, ezen betegek elmehetnek olyan helyre, ahol hamarabb kerülhetnek ellátásra" - mondta Rudner Ervin, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja, a szolnoki MÁV Kórház főigazgatója.

Hozzátette: a szabályok ezt lehetővé teszik. A kórházszövetség magára is vállalta, hogy ebben aktív kommunikációt folytat és megjelentette saját honlapján azon intézmények névsorát, akik saját várólistájukon kívül rendelkeznek olyan kapacitással, amellyel belátható időn belül fel tudják vállalni a hosszú várakozási idővel rendelkezők műtéti ellátását.

"Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatja a kivizsgálás költségét, az esetleges utazási költséget, sőt ha orvosilag indokolt, a kísérő utazási költségét is. A szabad kapacitással rendelkező fogadóintézmények önként felajánlották, hogy vállalják azon betegek kezelését is a várólistáról, akik náluk hamarabb kapnak időpontot. Ez jó a betegeknek és az intézményeknek is, mert ezzel plusz bevételi forrást tudnak teremteni, azon túlmenően, hogy segítenek a betegeknek" - hangsúlyozta a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja.

Mint mondta, a várólista területi különbségeinek több oka lehet. Azokon a helyeken, amelyek extrém mértékben eltérnek az országos átlagtól, meg kell vizsgálni, mi az oka annak, amiért ott hosszú várólista jelentkezik. Ennek lehetnek tárgyi és személyi okai, kezdve az operáló orvostól a műtőkapacitásig, de előfordulhat az is, hogy mindezek figyelembe vételével olyan kevés műtétet tudnak betervezni, hogy már nem várólistáról, hanem előjegyzési listáról van szó. Ilyenkor el kell gondolkodni azon, hogy a betegek kezelését rendszerszerűen hová irányítsák.

"A várólisták vizsgálata folyamatosan megtörténik és igyekszünk megnézni, hogyan lehet orvosolni. Az elmúlt időszakban rendkívül sokat változott a várólista, rendeződnek azok a kivételek is, ahol hosszabb a várakozási idő" - mondta Rudner Ervin.

Hangsúlyozta: tisztán kell látni és külön kell választani a várólistától az akut, súlyos életveszélyes állapotok kezelését.

"Szép eredményekről tudunk beszámolni, mert az elmúlt év végi statisztika alapján megközelítettük a szakmailag még kezelhető és emberileg még tolerálható állapotot, tehát amit korábban kitűztünk magunk elé: hogy fél éven belül megtörténjen ezen betegek ellátása. Ezt szolgálta az 5 milliárdos várólista-csökkentő program, amely nemrég fejeződött be. Ennek a pozitív tapasztalata is azt mutatja, hogy érdemes folytatni. Így látja az egészségügyi kormányzat is, épp ezért indult el egy újabb 5 milliárdos program, amelynek célkitűzése, hogy még rövidebb időre szűkítsük a várakozás idejét" - számolt be az eredményekről Rudner Ervin, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!