Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Elvi megállapodás jött létre az EU és Törökország között - a nap hírei

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar kormányfő a rendkívüli csúcstalálkozó után úgy vélte: eredményre vezetett a magyar-osztrák-szlovén-horvát fellépés. Az alapkészségek hiányosságait, a szegregációt és a korai iskolaelhagyást kifogásolta az Európai Bizottság Magyarországról szóló ország jelentése.

Elvi megállapodás jött létre az Európai Unió és Törökország között a migrációs válság kezelését célzó egyezmény főbb vonalairól a rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozón. A megállapodás értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására. Azt is szeretné elérni, hogy legkésőbb június végéig Brüsszel törölje el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsokat. A zárónyilatkozat értelmében az uniós vezetők a jövő heti uniós csúcson folytatják a tárgyalást a török kormányfő által váratlanul előterjesztett javaslat részleteiről.

A magyar kormányfő az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója után úgy vélte: eredményre vezetett a magyar-osztrák-szlovén-horvát fellépés. Orbán Viktor ugyanakkor beszélt arról is, hogy Magyarország ellenzi azt az tervet, amely szerint Törökországból embereket kellene behozni Európába.

Történelmi eredménynek tartja az államháztartás alakulását a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az M1 műsorában arról beszélt: a havi adatok mérése óta nem volt arra példa, hogy az első két hónapban pozitív mérlege legyen az államháztartásnak. Az idén 14,8 milliárd forint az első két hónap államháztartási többlete.

A pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint a várakozásokat igazolja a GDP alakulása. Balogh László a KSH legfrissebb adataira reagálva emlékeztetett arra, hogy a múlt év 4. negyedévében felgyorsult a magyar gazdaság növekedése és elérte a 3,2 százalékot, az egész évi bővülés 2,9 százalékos volt. Az infláció hónapok óta nulla százalék körül mozog.

A külkereskedelem növekedési dinamikájának fenntartásához egyre több olyan magyar vállalatra van szükség, amely exportpiacra tud lépni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a kivitelt alapvetően a multicégek húzzák, de a növekedési ütem megbízható fenntartása érdekében egyre több magyar tulajdonú közepes és nagy cég kell, amely megállja helyét a külpiacokon.

A köznevelési kerekasztal résztvevői egyetértenek abban, hogy a jövőben is szükség van állami intézményfenntartóra. Palkovics László oktatási államtitkár elmondta: megkezdték a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakításával összefüggő kérdések megtárgyalását. Szó volt a jövő évi pedagógusminősítési keretszámokról és elkészült a tanfelügyeleti rendszer változásáról szóló rendeletmódosítás.

Az alapkészségek hiányosságait, a szegregációt és a korai iskolaelhagyást kifogásolta az Európai Bizottság Magyarországról szóló ország jelentése. Az oktatás- és szakképzés-politikai fejezete a diplomások arányának növelését is fejlesztendő területként jelölte meg.

A nyomozás lezárásával vádemelést javasol a rendőrség a Buda-Cash-ügyben az illetékes ügyészségnek. Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte: a brókercég gazdálkodásával kapcsolatban a Nyomozó Iroda csalás és a számvitel rendjének megsértése gyanúja miatt nyomozott 11 emberrel szemben.

Az egységesebb és méltányosabb európai munkaerőpiac megteremtését sürgeti most beterjesztett javaslatában az Európai Bizottság. A brüsszeli terv értelmében a munkabér és a munkafeltételek területén a helyi munkavállalókkal azonos szabályok vonatkoznának a kiküldetésben lévőkre is.

Bővült a Volkswagen dízelbotrányában gyanúsítottak köre. A braunschweigi ügyészség az eredeti 6-ról, 17-re emelte az autógyártó emissziós csalása miatt indított eljárásban gyanúsítottak számát. A gyanúsítottak között továbbra sem szerepel egyetlen igazgatósági tag sem, az érintettek a cég legszélesebb köréből kerülnek ki.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!