Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Megdöbbentek a magyar ügyészek

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Ügyészek Országos Egyesülete (ÜOE) szerint okkal lehet tartani attól, hogy a jövőben hasonló esetek történhetnek, mint amilyen a Kiskunhalasi Járási Ügyészségen volt szerdán, ezért az állam részéről konkrét intézkedésekre van szükség.

A szervezet elnöke, Matécsa Artemon által jegyzett, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben azt írták: az egyesület tagjai megdöbbenéssel értesültek arról a március 16-i esetről, amikor egy férfi megjelent a Kiskunhalasi Járási Ügyészség - Kiskunhalasi Járásbírósággal közös - épületében azzal a szándékkal, hogy megölje a vezető ügyészt. A férfi gépkarabélyt vitt magával, s abból lövések is eldördültek.

Az egyesület szerint okkal lehet tartani hasonló esetektől. Közölték, a szervezet együtt érez azokkal a kollégákkal, akiket hivatali tevékenységük kapcsán atrocitás ér. "Az igazságszolgáltatásban betöltött szerepe miatt az ügyész folyamatosan ki van téve különböző veszélyeknek" - tették hozzá.

Kiemelték, az ügyészek és a bírák biztonsága, védelme elsődlegesen az állam feladata, annak keretében jogszabályi háttérrel és anyagi forrásokkal biztosítani kell a szükséges szervezeti és személyi feltételeket. "Mindemellett elengedhetetlen a munkáltató hathatós intézkedése, de az ügyészi és bírói kar, az alkalmazottak tudatossága és együttműködése is", csak ezek együttesen vezethetnek a korszerű biztonság megteremtéséhez - áll a közleményben.

Az egyesület abban bízik: az eset rávilágít arra, hogy "az állam részéről konkrét intézkedések szükségesek, mivel az igazságszolgáltatás csak úgy lehet hatékony, ha az ügyészek/bírák hivatali feladataikat megfélemlítés, akadályoztatás, zaklatás terhétől mentesen, biztonságos körülmények között tudják ellátni".

A Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken 30 napra elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását. A férfit emberölés előkészületével, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével, valamint kényszerítés bűntettével gyanúsítják.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.