Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Deutsch Tamás: vége lesz az internetes cégek adóelkerülésének

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Digitális Jóléti Program miniszterelnöki biztosa szerint ősszel kerülhet a brüsszeli döntéshozók asztalára a visegrádi négyek javaslata a nagy nemzetközi internetes cégek adóelkerülésének megszüntetéséről. Deutsch Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a következő öt évben a hálózatfejlesztés dönti el az internetes szolgáltatások versenyét.

A visegrádi négyek közös javaslatot fogalmaznak meg annak érdekében, hogy az Európán kívüli internetes vállalatok az unió területén és az egyes tagállamokban is adózzanak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás szerint itt euró tízmilliárdokról van szó.

"Ez a javaslat nyár közepére elkészül, már nyáron-ősszel a V4-ek meg fogják tárgyalni, és ősszel az uniós döntéshozók asztalára fog kerülni."

A politikus hangsúlyozta, hogy a netsemlegesség elve és gyakorlata nem egyenértékű a hálózat korlátlan, ingyenes használatával.

"A hálózat fejlesztése fogja a szakértők szerint eldönteni az elkövetkezendő fél évtizedben az internetes szolgáltatások színvonalának a versenyét, hiszen olyan nagy adatátviteli, megszakítás nélküli, minden négyzetmilliméteres területen garantált sávszélesség adatátvitelre van szükség, mert mondjuk vezető nélküli autók működése enélkül nem képzelhető el, egy kis kimaradás, karambolt okozhat, vagy komoly orvosi beavatkozások, távműtétek elvégzése nem képzelhető el, ha egy tizedmásodpercre lecsökken az internetszolgáltatás sávszélessége. Szokták mondani, hogy content is first, vagyis a tartalom az első, de ezt most egyre inkább felváltja a network is first, azaz a hálózat az első gondolkodásmód."

Magyarország digitális felkészültségéről szólva Deutsch Tamás arról beszélt, hogy a közepesnél valamivel jobb összmutatóval rendelkezünk. Ugyanakkor - tette hozzá a miniszterelnöki biztos - míg a hálózatfejlesztésben Európa élmezőnyének végéhez, addig a digitális kompetencia terén az utolsó harmadba tartozunk. Az Európai Unió az elmúlt nyolc-tíz évben a digitális átalakulásban inkább lemaradt Észak-Amerika és Ázsia mögött, hazánk pedig az unióhoz képest is a közepesnél valamivel gyengébben teljesít. Deutsch Tamás közölte, különösen a digitális kompetencia és a tartalom területén van szükség fejlesztésre.

"Magyarország az internetes távközlési, hírközlési hálózatát tekintve Európa élmezőnyéhez, annak végéhez tartozik. 2018 végéig Magyarország lesz az egyik első olyan uniós ország, ahol minden háztartásba, minden lakásba el fog jutni a szupergyors internet."

A Digitális Jólét Program miniszterelnöki biztosa hozzátette: június 30-ra elkészül a stratégia, az általános, a középfokú és a felsőoktatás, valamint a felnőttképzés digitális oktatásának átalakításáról. Célként nevezte meg, hogy 2018 vagy 2020-ra valamennyi oktatási intézményben legyen szélessávú wifi-szolgáltatás. A háztartások internetszolgáltatások árcsökkentéssel bővítenék, ezzel a kompetencia fejlesztéssel a mostani 63-70 százalékról az uniós átlaghoz közeli 80 százalékra emelkedhetne a rendszeresen internetezők aránya.

"2017. január 1-től az internethasználatot terhelő áfa 27-ről 18 százalékra fog csökkenni, ez megközelítőleg 10 százalékos fogyasztói árcsökkentés. Terveink szerint szintén jövő évtől egy új internetes alapcsomag fog megjelenni" - jelezte a fideszes EP képviselő.

Deutsch Tamás kitért arra is, hogy jelenleg 22 ezer betöltetlen informatikus állás van Magyarországon, ami a magyar gazdasági fejlődés egyik komoly korlátja

Hanganyag: Hlavay Richárd, Németh Zoltán