Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a műemléki keretről szóló javaslatot

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elfogadta a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását célzó műemléki keretről szóló javaslatot szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

Az ülésen 27 igen, 1 tartózkodással fogadták el a javaslatot, amely szerint a költségvetésben további 200 millió forint fedezetet biztosítanak a főváros területén lévő, építészeti örökségvédelem alatt álló épületek felújításának támogatására.

A Fővárosi Közgyűlés a 2016. évi költségvetésében 340 millió forintot biztosított műemléki célú támogatás címen.

A Műemléki Keret pályázat célja a Budapest városképét meghatározó épített értékek megmentése, azok felújítása, restaurálásának segítése, az eredeti részek felújítása, visszaállítása. Az idei pályázaton hangsúlyozottan támogatják a főútvonalak mentén lévő épületek földszinti sávjának rendbetételét. Ennek megfelelően az üzletportálok épületenként történő egységesítése, az eredeti állapot szerinti átalakítása, a reklámhordozók adott területre vonatkozó szabályoknak és az örökségvédelmi szempontoknak megfelelő kialakítása, valamint az eredeti homlokzat-architektúra helyreállítása is támogatható.

A pályázat utófinanszírozott, ezért a Közgyűlés döntése alapján a nyertes pályázók a támogatást a szerződésben vállalt feladataik teljesítését követően egy összegben kapják meg.