Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Budapest víz alá kerül - a nap hírei

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tizenöt éves célok eléréséről tárgyalnak a résztvevők a budapesti víz-világtalálkozón. Franciaországban az első részeredmények alapján Francois Fillon nyerte a jobboldal államfőjelölt-állító választását. Mérsékletességre intette a hívőket Ferenc pápa advent első vasárnapján.

A következő 15 évre elfogadott fejlesztési célok eléréséről egyeztetnek a résztvevők a hétfőn kezdődő budapesti víz-világtalálkozón. A 3 napos eseményre 117 országból csaknem 1800-an érkeznek. Budapesten lesznek a világ kilenc legnagyobb fejlesztési bankjának képviselői is, hogy megvizsgálják a vizes szektor problémáit, a finanszírozhatóságot és a tőkeáramlás élénkítését. Korábban a világtalálkozó fővédnöke, Áder János köztársasági elnök azt hangsúlyozta: a világ komoly vízügyi válság elé néz.

Három politikai vitával folytatja és fejezi be az előző héten kezdett ülését az Országgyűlés. A képviselők a kormány kezdeményezésére a 2014 és 20 között Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról tartanak politikai vitát. A keddi ülésnap a közoktatás helyzetéről szóló vitával kezdődik, amelyet az MSZP kezdeményezett és a másik két ellenzéki frakció is támogatott. A Jobbik javaslatára a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségéről tartanak vitát.

Hazaérkezett a macedón-görög határ megerősítésére egy hónapja kiutazott rendőri egység. A 25 fős kontingens fő feladata a járőrszolgálat volt a jogellenes határátlépések megelőzésére és felderítésére, illetve közreműködtek az embercsempészek és a Macedóniába illegálisan bejutott migránsok előállításában.

Németországban közeledett a kormányzó keresztény pártok álláspontja menekültügyben - közölte a CSU elnöke. Horst Seehofer bajor kormányfő egy lapinterjúban elmondta: mindkét párt kiáll a bevándorlás egyértelmű korlátozása mellett, tízmilliárd eurós nagyságrendű adócsökkentést szorgalmaz és a nyugdíjasok helyzetének javításáért küzd.

Franciaországban az első részeredmények alapján Francois Fillon nyerte a jobboldal államfőjelölt-állító választását. A volt miniszterelnökre az előválasztás második fordulójában részt vett francia állampolgárok csaknem 70 százaléka adta a voksát. Ellenfele Alain Juppé volt külügyminiszter és kormányfő 30 százalékot szerzett.

Hagyományosan advent első vasárnapján kezdődött el Budapesten az Ökumenikus Segélyszervezet pénzadománygyűjtése. A 1353-as számon hívásonként, illetve sms-enként 250 forinttal lehet támogatni a szervezet munkáját. Lehel László, a karitatív szervezet elnök-igazgatója elmondta: a Szeretet.éhség elnevezésű akció az ország egyik legnagyobb összefogásává nőtte ki magát, amelyhez az elmúlt évben már csaknem egymillióan csatlakoztak.

Mérsékletességre intette a hívőket Ferenc pápa. A katolikus egyházfő advent első vasárnapján mondott beszédében Jézus születésének közeledő ünnepére emlékeztetve kijelentette: nem szabad, hogy az embereket az anyagi valóság uralja, mert éppen ellenkezőleg az embereknek kell ezeket irányítaniuk.

Hétfőn állhat helyre a menetrend a Lufthansa német légitársaságnál a pilóta-szakszervezet sztrájkja után. A szerdától szombatig tartó munkabeszüntetés miatt 2755 járatot kellett törölni, ami csaknem 350 ezer utazónak okozott kellemetlenséget. A sztrájk bármikor folytatódhat, mivel nem sikerült rendezni a pilóták béremelése körüli vitát.

Svájcban a választók többsége elutasította az atomerőművek gyorsított bezárását. A Zöld párt népszavazási kezdeményezése alapján az alpesi országban működő öt atomreaktorból hármat már a jövő évben le kellett volna állítani. A berni szövetségi kormány a 2011-es japán földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett fukusimai nukleáris baleset hatására ugyan már döntött az erőművek majdani bezárásáról.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Hajóutak

Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.