Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A rendkívüli hidegben is biztosított Magyarország energiaellátása - a nap hírei

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jövő hónaptól tárgyal a büntetőeljárási kódexről az Országgyűlés. Vizsgálja a 4-es metrón történt üzemzavarok okát a Siemens.

A rendkívüli hidegben is biztosított Magyarország energiaellátása - jelentette ki a területért felelős államtitkár. Aradszki András elmondta: a kemény tél miatt nő az energiaigény, a napi földgázfogyasztás duplája az éves átlagosnak. Jelenleg naponta mintegy 87 millió köbméter gázt fogyaszt az ország. Az államtitkár hozzátette: ha a rendkívüli időjárás hosszabb ideig tartana, szükség esetén megnyitják a stratégiai gáztárolót, emellett a szolgáltatók megfelelő energiamennyiséget biztosító kereskedelmi szerződéssel rendelkeznek, tehát pótolni tudnák az esetleges hiányt.

Egy megyére másodfokú, 5-re elsőfokú figyelmeztetést adott ki a rendkívüli hideg miatt a meteorológiai szolgálat. Az előrejelzés szerint az ország északnyugati és északkeleti területein mínusz 20 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. A rendkívüli hideg miatt Budapesten új éjjeli menedékhely nyitását rendelte el a főpolgármester. Az E.ON pedig közölte, hogy jövő hétfőig szünetelteti a számlatartozás miatti kikapcsolásokat lakossági villamosenergia- és gázfogyasztó ügyfeleinél. A fővárosi kormányhivatal hajózási zárlatot rendelt el a Dunán. Ennek értelmében Gönyűtől a déli országhatárig tilos a vízi közlekedés a folyón.

Már megkezdődtek az egyeztetések a nemzetgazdasági tárcával az élelmiszer-áfa csökkentés folytatásának lehetőségéről - mondta a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor az InfoRádióban azt mondta: a forgalmi adó mérséklése jövőre a pékárukat, egyes húskészítményeket, a halat, illetve egyes zöldségeket és gyümölcsöket érintheti. Az agrártárca vezetője az elmúlt két évben végrehajtott áfa-csökkentések kedvező hatásának nevezte az árak mérséklődését, illetve a csalások visszaszorulását az érintett területeken.

Az oktatásért felelős államtitkár szerint rendben megkezdődött az 58 tankerületi központ működése. Palkovics László a köznevelési kerekasztal ülése után közölte: a tárgyalások nagyrészt megállapodással zárultak az önkormányzatokkal, 6 esetben miniszteri határozat született az érintett intézmények átvételéről. Az államtitkár azt is elmondta: januártól az oktatást segítő munkakörben dolgozóknak átlagosan 10 százalékkal nőtt a jövedelme.

Lezárult a büntetőeljárási kódex egyeztetése a parlamenti pártokkal, a törvényjavaslatot várhatóan februárban kezdi tárgyalni az Országgyűlés - jelentette be az Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Völner Pál elmondta: az új kódex hatékonyabbá tenné a büntetőeljárásokat és nagyobb teret adna a sértetti érdekek érvényesítésének.

Márciusban jelenik meg a szolgáltatók kínálatában a Digitális jólét alapcsomag - mondta Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos. A kormányzati politikus hangsúlyozta: az ára legalább tizenöt százalékkal alacsonyabb lesz a jelenleginél. A Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos arról is beszélt, hogy az alapcsomag védjegye januártól él, a használatára vonatkozó pályázatot várhatóan január végén írják ki.

Az új törvénynek megfelelően két éven belül akkreditálja a Központi Statisztikai Hivatal azokat a minisztériumokat, amelyek saját maguk is készítenek statisztikákat. A KSH elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: emellett módszertani iránymutatást és képzést is ad a statisztikai hivatal az érintett tárcák számára, valamint az előírások betartását is ellenőrzi. Vukovich Gabriella arra hívta fel a figyelmet több új, fontos társadalmi adatot tesz közzé az év második felében a Központi Statisztikai Hivatal. Az úgynevezett kis népszámlálás adatait májustól közli a hivatal.

A köztulajdonban álló munkáltatókra vonatkozó bérajánlást várnak a kormánytól a szakszervezetek. A Liga Szakszervezetek tájékoztatása szerint a vasút, az energiaszektor és a közszféra egyes területein még zajlanak a helyi bértárgyalások, amelyeket az egységes vagy ágazatokra lebontott kormány által kiadott bérajánlás jelentősen megkönnyítene. A Magyar Szakszervezeti Szövetség a sztrájk jog, a munka törvénykönyve és a korkedvezményes nyugdíj ügyének rendezését szeretné elérni.

Vizsgálja a 4-es metrón történt üzemzavarok okát a Siemens. A BKV garanciális hibának tekinti a problémákat. A közlekedési vállalat azután fordult a Siemenshez, hogy a múlt héten utasokkal együtt túlfutott egy szerelvény Kelenföldön és több más szoftverhiba is előfordult. A tájékoztatás szerint ezek legfeljebb 1-2 perces zavarokat okoztak, de az utasbiztonságot nem befolyásolták.

A magánélet és a személyes adatok szigorúbb védelmét javasolja az elektronikus hírközlés területén az Európai Bizottság. A lépés a legújabb elektronikus hírközlési szolgáltatókra is vonatkozna. Az új szabályok biztosítják az elektronikus kommunikáció tartalmának, valamint a hívást kezdeményező, illetve fogadó személy földrajzi helyének titkosságát. Emellett a testület jogszabálycsomagot javasolt az 500 milliós egységes uniós piac élénkítésére.

Csehországban a legutóbbi adatok szerint már 12-en haltak meg az idei influenzajárványban. A járvány leginkább az idősebbeket veszélyezteti, de gyorsan terjed a kiskorú gyermekek körében is. A prágai Állami Egészségügyi Intézet szerint a legsúlyosabb helyzet a morvaországi régiókban alakult ki. Az egészségügyi minisztérium azonnali hatállyal megtiltotta az influenza elleni gyógyszerek kivitelét az országból.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.