Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Csellengő tinik: sokkal nagyobb a probléma, mint gondolnánk

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elsősorban a tizenéves korosztály életében előforduló krízishelyzetekben kínál segítséget a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány – tudta meg az InfoRádió a szervezet szakmai vezetőjétől. Reményiné Csekeő Borbála elmondta, hogy Magyarországon jelenleg is 17 ezer eltűnt gyermek cselleng, ami súlyos társadalmi probléma.

Leginkább a családban és a kortárs közösségben adódhatnak olyan krízishelyzetek, amelyekkel találkozik a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány. Előbbinél

többnyire a gyermekbántalmazás, a szülők szerfogyasztása, alkoholizmusa az a helyzet, amelyre egy tizenéves nem tud egyedül megoldást találni.

Ilyenkor nagyon fontos, hogy tudjon segítséget kérni – mondta el az InfoRádiónak a szervezet szakmai vezetője.

Reményiné Csekeő Borbála felidézte, hogy amikor a Kék Vonalat a gyermekvédelmi szakszolgálatban dolgozó szakemberek megalapították, az volt az alapkoncepciójuk: azokban helyzetekben, amikor családon belüli problémák miatt van szüksége egy gyermeknek segítségre, legyen egy felnőtt közbeiktatása nélkül is bárhonnan elérhető szolgáltatás.

tini2

„Az a tapasztalat, hogy erre van is igény, hiszen egy ilyen helyzetben lévő gyermeknek bemenni egy szolgálathoz és névvel, arccal vállalni, mi is az az otthoni helyzet, amiben segítséget kér, sokkal nehezebb, mint arról írásban vagy telefonon először beszélgetni. Úgyhogy ez nagyon jó előszobája lehet a konkrét segítségnek” - mutatott rá a szakember.

Azt is jelezte, hogy eltűnt gyermekek számára ugyancsak működtetnek egy telefonvonalat.

„Évi 17 ezer felett van a bejelentett gyermekeltűnések száma Magyarországon, ez sokkal nagyobb társadalmi probléma, mint gondolnánk”

- hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, hogy nagyon sok kérdés a későbbiekben is nyitott marad: nevezetesen az, hogy miért ment el, mi történt vele, ki csábította, kihez menekült, és fog-e változni valami, amikor visszakerül a családba.

„A Kék Vonal mindig is kiemelten foglalkozott a tizenévesek csellengésével. Ebben a témakörben van egy olyan programunk is, amely azt célozza, hogy sokkal szorosabb együttműködés legyen a Kék Vonal és a rendőrség, illetve a Kék Vonal és a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók között” - mondta Reményiné Csekeő Borbála.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!