Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Érzelmi intelligencia – az apák segíthetnek fejleszteni

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kisbabáknak a megfelelő érzelmi intelligenciaszint kifejlesztéséhez szükségük van az apa gondoskodására is, amit azonban csak kevesen kapnak meg – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pál Ferenc római katolikus pap, mentálhigiénés szakember.

Egy magyar kutatás szerint az általános iskolai eredményesség alig mutat összefüggést a boldogulással a későbbi életben – mondta a római katolikus pap.

„Megkérdezték a kutatók, hogy akkor mitől lesznek kiegyensúlyozottak, harmonikusak, egészségesek a kapcsolataink, mikor lesz megfelelő a beilleszkedés, a munkaképesség, a stressztűrés.

A válasz két egyszerű szóösszefüggés: társas intelligencia és érzelmi intelligencia”

- mondta a mentálhigiénés szakember.

Az érzelmi intelligencia fejleszthető – hívta fel a figyelmet Pál Ferenc.

„Az érzelmi intelligencia nem azt jelenti, hogy napi 24 órában érzek és minden érzésemet kimutatom, kifejezem, hanem sokkal inkább azt, hogy

tudatában vagyok annak, hogy mit tesznek velem az érzéseim, és azután azt is tudom, hogy mit akarok tenni az érzéseimmel”

- fejtette ki a római katolikus pap.

Egy másik kutatásra hivatkozva Pál Ferenc azt mondta, hogy csak minden tizedik édesapa képes fejleszteni gyermeke érzelmiintelligencia-szintjét.

Az apákra nagyobb szükség van, mint gondolnánk
Az apákra nagyobb szükség van, mint gondolnánk

„Az derült ki, hogy az érzelmi-fejlesztő édesapával való fizikai-érzelmi kapcsolat olyan többletet tud adni a gyerekének egy életre szólóan, amit az anyával való kapcsolat nem. Mert az apával a gyerekek vadabbul játszanak. Az apa feldobálja a gyereket, a feje felett lóbálja, izgalmas játékok, kalandok, bátorságpróba van. Ez azért fontos az érzelmi intelligencia szempontjából, mert az apával való játék során a kisgyerek hevesebb érzelmeket él át” - fejtette ki a mentálhigiénés szakember.

Ennek a kapcsolatnak a gyermek felnőtt korára is hatása van,

mert a rá érzelmileg is erősen ható helyzetben is képes lesz hatékonyan cselekedni, a stresszhelyzetekre megfelelő választ adni – tette hozzá Pál Ferenc.

„Az édesapák éppen ezekkel a sokszor vadabb játékokkal együtt nagyon sok testi kontaktust létesítenek: dögönyöznek, bunyóznak, birkóznak, ugrálnak. Ez a testi kontaktus nagyon szorossá teszi a kapcsolatot, és lehetőséget ad, hogy ezekkel az érzésekkel, élményekkel, amik bennünk keltődnek, lépésről lépésre tudjunk valamit kezdeni” - véli a római katolikus pap.

Pál Ferenc szerint sok gyermek ilyen élmények, a biztonságérzet hiányában keres pótszereket, pótcselekvéseket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!