Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Így úszik meg mindent a magyar rekordbliccelő

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. intézkedési lehetőségei korlátozottak, ezért nem sikerült még behajtani a nemrégiben híressé vált, rekorder bliccelő tartozását. De már nyomon van a cég.

A legtöbb autópálya-bírságos csekket egy Budapest agglomerációjában élő külföldi autós kapta 2016-ban: 365 nap alatt 287-et. Többet csak azért nem, mert a jogszabály szerint naponta csak egyetlen pótdíjat kaphat. 

A NÚSZ jogosulatlan úthasználat esetén a jogszabályban foglaltak alapján csak abban az esetben tud eljárni, ha a rendszám alapján egyértelműen megállapítható a jármű üzembentartójának személye. Az Origo cikke szerint ez magyar autók esetében egyszerű, a Belügyminisztérium nyilvántartásából lekérdezhető. Külföldi járművek esetében azonban az adott ország járműnyilvántartásához nincs közvetlen hozzáférése.

A közvetlen jogsegély keretében történő egyedi megkeresés több száz ügyben a pótdíjak sikeres érvényesítését jelentős mértékben megnehezítené, ezért  a NÚSZ a külföldi felségjelű, a magyarországi díjköteles utakat megfelelő e-matrica nélkül igénybe vevő járművek üzembentartójának megállapítására és a pótdíjak kiküldésére külföldi partnerirodákat vesz igénybe, mert rendelkeznek  hozzáféréssel  az adott ország nyilvántartásához. (Jelenleg 23 ország esetében van lehetőség pótdíjas eljárások lefolytatására.)

A konkrét ügyben azonban az illetékes partneriroda behajtása sem vezetett eredményre, ezért a NÚSZ most kiemeltté nyilvánította a rekordbliccelő ügyét, és egyedi jogsegély keretében fordult az érintett ország járműnyilvántartását vezető hatósághoz.

A társaság közleménye szerint most a hivatalos válaszra vár, amelynek birtokában nemcsak a követelését tudja érvényesíteni, de akár büntetőjogi eljárást is kezdeményezhet.