Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A felnőttek okozzák a gyerekek iskolakezdési stresszét

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szülőknek fokozatosan kell felkészíteniük gyermeküket az iskolakezdésre, különben az indokoltnál is nagyobb stresszhelyzet elé állítják - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában K. Németh Margit klinikai szakpszichológus.

A gyermekek iskolakezdési stresszét nagyrészt a felnőttek okozzák – mondta K. Németh Margit klinikai szakpszichológus.

„Fel kell készíteni egy elsőst az iskolára, de pozitívumokkal, hogy tényleg várja az iskolát. Nem kellene ebből egy nagyon stresszelt időszakot csinálni. Ez inkább rólunk, felnőttekről szól inkább, mi gondoljuk:

»jesszusom, kezdődik az iskola«.

A mi félelmeink, szorongásaink turbózzák fel ennyire az iskolakezdést.”

iskolás kislány

Az iskolába kerülés természetes dolog, így ha a család elfogadja, hogy ez egy várt életszakasz, és nem fenyegeti vele a gyereket, a szorongások jó része is levehető – tette hozzá a klinikai szakpszichológus.

„Már olyan szorongásokat teszünk a gyerekre, hogy az iskola nem egy örömmel várt dolog lesz, hanem egy félelmekkel teli, szorongást okozó helyzet, akkor elvesszük ennek a természetességét. Holott az életünkben folyamatosan váltakoznak ezek az életciklusok.”

A felkészülés az iskolára már az óvoda nagycsoportjában elkezdődik, ugyanakkor nem kell egy évig készülni rá – hangsúlyozta K. Németh Margit.

„Nem gondolom, hogy teljesen éven keresztül, elég az év végén, fokozatosan lehet erről beszélni, de ne szóljon arról a nyár, hogy minden nap gyakorolni kell valamit, ezzel

elvesszük a nyár örömét a gyerektől

és a rémségek házának állítjuk be az iskolát.”

K. Németh Margit szerint fontos, hogy nem úgy kell iskolába menni, hogy a gyermek már írni, olvasni tud.

„Nagyon fontos, hogy minden nap kérdezzük meg a gyerektől, hogy érezte magát, mi volt a legjobb és mi a legnehezebb a napjában. Ezekkel a beszélgetésekkel tisztában leszünk azzal, hogy hol van a konfliktus forrása.”

Nem szerencsés, ha a szülő a gyermek minden iskolai konfliktusába beavatkozik, de van az a szint, ahol ez már elkerülhetetlen - mondta K. Németh Margit.

„Több szempontból sem gondolom, hogy be kell avatkozni, egyrészt a gyerek soha nem fogja megtanulni a konfliktusmegoldást, másrészt van, amit a szülő felnagyít. Ha azonban azt látjuk, hogy a konfliktus olyan szorongást okoz a gyereknek, hogy akár reggel el sem tud indulni, akkor kell beszélni a pedagógussal vagy a másik gyerek szüleivel” - hangsúlyozta a klinikai szakpszichológus.