Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Az elrabolt politikus és a gerilla szerelemgyermeke

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kolumbiában általános megrökönyödést keltett az az állítás, miszerint az ország egyik leghíresebb, gerillák által elrabolt politikusnője beleszeretett egyik fogvatartójába, és a dzsungel mélyén gyereket szült neki.

Clara Rojas alelnökjelöltként Ingrid Betancourt elnökjelölttel együtt kampányolt, amikor négy évvel ezelőtt elrabolták őket a baloldali FARC gerillacsoport tagjai.

Egy kolumbiai újságíró, Jorge Enrique Botero "Friss hírek a háborúból" című könyvében azt írja: Clara Rojas a titkos dzsungelbeli börtöntáborban két éve adott életet egy kisfiúnak, aki az egyik gerillával folytatott szerelmi kapcsolatának gyümölcse.

A kétéves kisfiú létezését vezető FARC-tagok is megerősítették az újságírónak.

A két politikusnő elrablása sokat vitatott kérdés Kolumbiában, hiszen a hatóságok korábban többször is figyelmeztették őket: ne kampányoljanak a baloldali gerillák által ellenőrzött területeken.

A két nőt 2002. február 23-án rabolták el, és az elmúlt két évben hozzátartozóik semmilyen bizonyítékot nem kaptak arra, hogy még életben vannak.

Kolumbiát egyébként a világ "emberrablási központjának" is nevezik. Jelenleg mintegy 1.500 embert tartanak fogva különböző militáns csoportok és drogkartellek.

A legaktívabb azonban a FARC, amely a kokainkereskedelemből származó illegális jövedelmekből több évtizede küzd az ország egymást követő kormányai ellen.

Az Egyesült Államok szerint a FARC a világ kokainkereskedelmének kétharmadáért felelős.