Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szépségklinika lesz Hitler kedvenc repteréből?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Adolf Hitler kedvenc reptere, a berlini Tempelhof megmenekülhet a bezárástól. Bár a berlini önkormányzat nem kívánja tovább légikikötőként működtetni, lehet, hogy szépségklinika lesz belőle. Érdeklődik ugyanis az épület után Ronald Lauder, az Estée Lauder szépségápolási birodalom egyik örököse, a világ legbefolyásosabb, zsidó-ügyeket támogató filantrópja.

A Tempelhof repteret különleges építészeti megoldásai teszik egyedülállóvá az egész világon.

A komplexumnak - amelyet Norman Foster neves brit építész "a repterek csúcsának" nevezett - hatalmas, katedrálisokra jellemző boltozata van.

Adolf Hitler Európa kapujának szánta a Tempelhofot, amelyet "udvari" építésze, Albert Speer tervei alapján építettek át.

A híres épületegyüttes jövője azonban kétségessé vált, mivel a berlini önkormányzat jövőre be akarja zárni a kevéssé hatékony, és évente csupán mintegy 500 ezer utast kiszolgáló repteret.

A reptér múltját nézve furcsának tűnhet, hogy pont egy olyan üzletember érdeklődik iránta, aki elkötelezett támogatója a zsidó ügyeknek, a zsidó kulturális és vallási élet európai dinamizálásának.

A Tempelhof azonban a második világháború vége után inkább a szabadság, mint a nácizmus szimbólumává vált a nyugat-berliniek számára.

Az előzetes elképzelések szerint az Estés Lauder cég, amely luxusklinikává alakítaná a különleges épületegyüttest, meghagyna egy kifutópályát is, hogy a gazdag páciensek egyenesen oda érkezhessenek.

Az Estée Lauder csoport az elmúlt időszakban jelentős összegeket fektetett be wellness-fürdőkbe és esztétikai műtéteket végző intézményekbe.