Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

\"Kérdezd meg magadtól: ő vajon akarja?\"

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Miközben turisták ezrei készülnek arra, hogy a nyáron is együtt úsznak a delfinekkel, állatvédők arra hívják fel a figyelmet: az embereknek fel kellene tenniük maguknak a kérdést, vajon az állatok akarják-e a közelségüket?

A vadon és fogságban élő delfinekkel is egyre nagyobb divat együtt úszkálni világszerte; valóságos iparág épült már erre. Bár a delfinek és a tengeri emlősök zaklatását az amerikai törvények tiltják, sok országban nem élveznek ilyen védelmet az állatok.

Azt pedig megbecsülni sem tudják, hány vadon élő állat lehet világszerte, amelyet arra "kényszerítenek", hogy emberekkel úszkáljon - figyelmeztetett Trevor Spradlin tengerbiológus.

Állatvédőkkel együtt ő is úgy gondolja, hogy ez a divat brutális és ártalmas az állatok számára. Előfordulhat például, hogy a jó szándékú látogatók kivezetik a delfineket megszokott táplálkozó és pihenőterületükről.

"Teljesen megértem az embereket, akik szeretnének a delfinek közelébe kerülni, de a szeretetükkel halálra ítélik az állatokat" - figyelmeztetett Naomi Rose delfinbiológus.

Szakértők szerint a fogságban élő állatok sem élvezik a közös kalandot. Szerintük az embereket megtéveszti, hogy a delfinek mindig "mosolyognak". "Ezt teszik akkor is, amikor betegek, haldokolnak, sőt, még halálukban is - nem azt jelenti a mosolyuk, hogy örülnek annak, ami történik velük" - figyelmeztetett Toni Frohoff tengerbiológus.

Szakértők szerint más módszert kell találni arra, hogy az emberek és a delfinek közelebb kerülhessenek egymáshoz. "A vadon élő állatok megfigyelése sokat segít abban, hogy az emberek megértsék a vadvédelem fontosságát. Nagy különbség van azonban a megfigyelés és a kölcsönhatás között" - figyelmeztetett egyikük.