Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Engedélyezték a rekreációs marihuána-fogyasztást

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egyesült államokbeli Colorado és Washington állam után keddtől Alaszkában sem büntetik a marihuána élvezeti cikként való felhasználását.

Az Egyesült Államok északnyugati részén található szövetségi államban egy tavaly novemberi referendumon döntöttek a marihuána legalizálása mellett.

A népszavazás egy uncia (28,35 gramm) és hat növény birtoklásáról szólt. A kábítószer nyilvános használata, valamint a marihuánával való kereskedelem azonban továbbra is tiltott. Anchorage-ban, Alaszka legnagyobb városában a kannabisz nyilvános használatát 100 dolláros pénzbírsággal sújtják.

A republikánus érzületű államban még számos kérdés megoldatlan a marihuána legalizálásával kapcsolatban. A kannabisz kereskedelmének szabályozásáról november 24-ig kell törvényt elfogadni. Alaszkában a tervek szerint legkorábban 2016 februárjában kezdhetik meg a marihuánát árusító boltok létrehozásának engedélyezését.

Az alaszkai voksolással párhuzamosan Oregonban és az amerikai fővárosban is megszavazták a kábítószer engedélyezéséről szóló tervezetet. Utóbbiakban azonban még nem lépett érvénybe az erről szóló törvény.

Az Egyesült Államok két nyugati államában, Coloradóban és Washingtonban már 2012-ben megszavazták egy referendumon a kannabisz termékek élvezeti cikként történő használatának engedélyezését.

Egy amerikai szövetségi törvény szerint továbbra is tilos a marihuána fogyasztása, eladása és birtoklása, de mintegy 21 államban már engedélyezték a kannabisz gyógyászati célú alkalmazását.