Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Korlátozzák a lovak munkaidejét a Central Parkban

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kompromisszum született a New York-i Central Park híres fiákereinek ügyében: a városvezetőség bejelentése szerint hosszabb távon felére csökkentik a lovaskocsik számát, és korlátozzák az állatok munkaidejét.

A fiákerek számát több szakaszban 180-ról 95-re csökkentik, a lovakat pedig a jövőben a parkon belül szállásolják el istállókban - közölte vasárnap este a városi tanács.

A Central Parkban 2018. októberéig 86 kocsi és 75 ló elszállásolására alkalmas istállót alakítanak ki az 52. utcában lévők helyett, így a lovaknak nem kell többé az utcákon át hazavonulniuk. Akkortól kezdve a lovaskocsik csak a Central Parkban közlekedhetnek majd. A nem dolgozó lovakat vidékre kell küldeni, hogy pihenjenek. December elseje óta az állatokat naponta legfeljebb kilenc órán át szabad dolgoztatni.

Az NYClass nevű állatvédő csoport évek óta próbálkozik beszüntetni a hagyományos fiákereket a New York-i parkban. Online petíciójukat, amely a lovaskocsikat "kegyetlennek, embertelennek és balesetveszélyesnek" bélyegezte, több mint 35800-an írták alá. A csoport egyelőre nem reagált az új tervekre.

Bill de Blasio főpolgármester két évvel ezelőtt, hivatalba lépésekor megígérte, hogy véget vet a turisták és a filmesek körében romantikája miatt igen népszerű fiákerezésnek. Bejelentése azonban heves ellenállásokba ütközött. A főpolgármester régies hangulatú, de elektromos meghajtású autókkal helyettesítené a lovaskocsikat, az oldtimer-stílusú villanyautókat 2014-ben be is mutatták a New York-i nemzetközi autókiállításon.

A lovaskocsik mellett még Liam Neeson hollywoodi filmsztár is kiállt. "A kocsik a parkhoz tartoznak. A város jelképei, látványosságot jelentenek a turistáknak és a New Yorkban élőknek is, ráadásul munkahelyeket teremtenek" - fogalmazott a New York Timesban megjelent cikkében. Elmondása szerint lovak közelében nőtt fel, tudja, milyen egy jól tartott állat, és úgy véli, a lovak az emberekhez hasonlóan akkor a legboldogabbak, ha dolgozhatnak.

A fiákerezést ellenző állatvédők utaltak arra is, hogy már legalább három másik nagyvárosban szüntették be a lóvontatású személyfuvarozást: Londonban 1947-ben, Párizsban 1965-ben és Torontóban 1998-ban.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.